Política

Andalusia

El Suprem considera que Griñán i Chaves van tenir “coneixement” del sistema il·legal d’ajudes dels ERO

La Sala Penal publica la sentència on rebutja els recursos dels acusats i confirma les penes imposades per l’Audiència de Sevilla

Dues magistrades emeten un vot particular on alerten que el tribunal fa un “salt al buit” per condemnar l’expresident andalús

El Tri­bu­nal Suprem (TS) espa­nyol ha donat a conèixer aquest dime­cres la seva sentència sobre el cas dels ERO d’Anda­lu­sia, que con­firma la con­demna de sis anys de presó per a l’expre­si­dent de la Junta Anto­nio Griñán i a nou anys d’inha­bi­li­tació al seu pre­de­ces­sor, Manuel Cha­ves. La Sala Penal del TS deses­tima els recur­sos dels acu­sats en con­si­de­rar que van tenir “per­fecte conei­xe­ment” del sis­tema il·legal d’aju­des. La decisió té el vot par­ti­cu­lar dis­cre­pant de dues magis­tra­des, que con­si­de­ren que la con­demna es basa en una “mera espe­cu­lació” que manca d’una “prova seri­osa i sòlida”.

L’alt tri­bu­nal ha publi­cat avui l’escrit de la sentència, el sen­tit de la qual va avançar el pas­sat juliol, i també els vots par­ti­cu­lars de les jut­ges­ses Ana Fer­rer i Susana Polo, que con­si­de­ren que ni Griñán ni altres càrrecs públics anda­lu­sos havien de ser con­dem­nats per un delicte de mal­ver­sació de diners públics, que és el que com­porta penes de presó. Els con­dem­nats per mal­ver­sació són aquells que, com l’esmen­tat expre­si­dent, van tenir conei­xe­ment de la gestió con­creta de les aju­des i que havien i podien evi­tar que el pro­ce­di­ment il·legal con­tinués.

L’escrit, de 1.205 pàgines, con­firma la con­demna que l’Audiència de Sevi­lla va impo­sar ja fa gai­rebé tres anys a diver­sos càrrecs polítics i públics anda­lu­sos per delic­tes de mal­ver­sació i pre­va­ri­cació. En el cas de Griñán, el Suprem con­si­dera pro­vat que José Anto­nio Griñán va tenir conei­xe­ment i i no va fer res per impe­dir que es pagues­sin aques­tes aju­des, tot i saber del “des­con­trol” i les “gravíssi­mes il·lega­li­tats” que cons­tituïen.

Els magis­trats afir­men que la prova prac­ti­cada “acre­dita, sens dubte, la il·lega­li­tat de la gestió, l’abso­lut des­con­trol i la total dis­cre­ci­o­na­li­tat amb la que es con­ce­dien les aju­des o s’uti­lit­za­ven els fons”. En aquest sen­tit, subrat­lla que “la mag­ni­tud dels fets explica les dimen­si­ons d’aquesta causa i l’existència de més d’un cen­te­nar de peces sepa­ra­des pen­dents d’enju­di­ci­a­ment”.

La sala des­criu que la gestió d’aquesta cabals públics es va rea­lit­zar “com si fos­sin pro­pis, en favor d’empre­ses i per­so­nes lliu­re­ment deter­mi­na­des i segons les pre­ferències i interes­sos polítics de les auto­ri­tats que con­ce­dien les sub­ven­ci­ons”. I tot això “sense bases de con­vo­catòria, sense publi­ci­tat, en oca­si­ons sense pre­ci­sar l’objecte de l’ajuda, i sense el com­pli­ment de tot un ampli sis­tema de con­trols i garan­ties esta­blerts per la llei”.

Al recurs refu­sat pel Suprem, Griñán defen­sava que els fets pro­vats de la sentència de Sevi­lla no des­cri­uen una acció mal­ver­sa­dora perquè no s’hi esta­bleix cap vin­cu­lació entre ell i la gestió dels fons, i tam­poc hi ha vin­cu­lació amb les des­ti­na­ci­ons con­cre­tes dels matei­xos. A més, al·legava que el sim­ple conei­xe­ment de la des­ti­nació no és sufi­ci­ent per afir­mar la il·lici­tud penal de la con­ducta, ja que cal alguna forma de par­ti­ci­pació en l’exe­cució dels fets.

No obs­tant això, la Sala “declara pro­vat que Griñán, entre d’altres, va inter­ve­nir en la dotació de fons a través d’un sis­tema de pres­su­pos­tació il·legal amb conei­xe­ment de les con­seqüències que això podia tenir en la gestió” i “també que va conèixer les il·lici­tuds per­pe­tra­des amb aquests fons”.

El Suprem recorda que en vir­tut de  “les com­petències que la cor­res­po­nien” com a pre­si­dent de la Junta “va tenir capa­ci­tat d’impe­dir aquesta mena de gestió” però, en canvi, “va per­me­tre que se seguís pro­duint aquesta irre­gu­lar situ­ació any rere any”. “No ofe­reix dubte la vin­cu­lació de Griñán, no només amb la pres­su­pos­tació sinó amb la gestió dels fons, actu­ació aquesta que no pot ser qua­li­fi­cada com a ali­ena, des­co­ne­guda o des­con­nec­tada amb l’exer­cici de les seves fun­ci­ons públi­ques”, con­clou.

En el cas de l’expre­si­dent andalús Manuel Cha­ves, el Suprem també con­si­dera que va ser “per­fecte conei­xe­dor” del sis­tema il·legal d’aju­des. Segons la sentència, les fonts de conei­xe­ment de les irre­gu­la­ri­tats van ser “molt diver­ses” i per­me­ten afir­mar-lo “amb la necessària que reque­reix un pro­nun­ci­a­ment de cul­pa­bi­li­tat”.

El tri­bu­nal des­taca que la con­cessió d’ajuts soci­o­la­bo­rals va ser un dels eixos de la seva acció política i que el canvi del sis­tema de pres­su­pos­tació i con­cessió va tenir el seu ori­gen en les difi­cul­tats que es produïen en el paga­ment de les aju­des. “És irra­ci­o­nal des de qual­se­vol punt supo­sar que el pre­si­dent de la Junta d’Anda­lu­sia no tingués conei­xe­ment d’aquest afer”, afirma l’alt tri­bu­nal, que subrat­lla que no es trac­tava d’una “qüestió menor”.


UN INFORME CLAU IGNO­RAT PELS CON­DEM­NATS

La sentència veu molt relle­vant un informe ela­bo­rat per la Inter­venció Dele­gada de la Con­se­lle­ria d’Ocu­pació i noti­fi­cat a dife­rents auto­ri­tats, en el qual es feia cons­tar de forma deta­llada les dife­rents irre­gu­la­ri­tats que es produïen.

Segons el Suprem que “el conei­xe­ment d’aquesta situ­ació era inqüesti­o­na­ble pels qui van con­ce­dir les sub­ven­ci­ons”. “Però no només d’ells” sinó que “en la sentència d’instància es declara que també van tenir conei­xe­ment algu­nes de les auto­ri­tats que van apro­var les par­ti­des pres­su­postàries i que van ser infor­ma­des de la gestió alta­ment irre­gu­lar de les aju­des”.

A més d’aquest informe, en els res­tants “s’insis­teix en la il·lega­li­tat del procés que s’estava seguint, cosa que, sumada al con­tin­gut del pri­mer informe, revela que va exis­tir infor­mació con­ti­nu­ada que va per­me­tre conèixer què pas­sava i va pos­si­bi­li­tar que s’adop­tes­sin deci­si­ons per posar fi al mal­ba­ra­ta­ment de fons públics”.

NO VAN SER CON­DEM­NATS PEL SEU CÀRREC, SINÓ PELS SEUS DELIC­TES

La reso­lució surt al pas d’un argu­ment repe­tit en molts recur­sos i defensa que “els acu­sats no han estat con­dem­nats per raó del seu càrrec, sinó per haver-se pro­vat els dife­rents pres­su­pos­tos típics dels delic­tes impu­tats i per haver-se acre­di­tat que van actuar amb ple conei­xe­ment dels fets”.

Altres catorze ex-alts càrrecs han vist con­fir­ma­des les con­dem­nes que els va impo­sar l’Audiència de Sevi­lla fa ja gai­rebé tres anys. A més de Griñán i Cha­ves, van ser con­dem­nats l’exmi­nis­tra i excon­se­llera d’Eco­no­mia Mag­da­lena Álva­rez i l’ex-secre­tari d’Estat i excon­se­ller de Pre­sidència Gas­par Zarrías, per pre­va­ri­cació, i l’excon­se­ller d’Ocu­pació Anto­nio Fernández, con­dem­nat a 7 anys i 11 mesos de presó per mal­ver­sació i pre­va­ri­cació.

L’ante­ces­sor d’aquest últim i soci­a­lista històric, José Anto­nio Viera, va rebre una pena de 7 anys de presó, els matei­xos que l’ex-vice­con­se­ller d’Ocu­pació Agustín Bar­berá. L’ex-vice­con­se­ller d’Eco­no­mia José Sal­gueiro va ser con­dem­nat a 9 anys d’inha­bi­li­tació.





“Salt al buit” del Suprem per condemnar Griñán

EFE

Dues magistrades del Tribunal Suprem creuen que la condemna a sis anys de presó a l’expresident de la Junta d’Andalusia José Antonio Griñán pel cas ERO es basa en “una mera especulació” i consideren que suposa un “sorprenent i significatiu salt al buit”.

En el seu vot particular sobre la sentència sobre el cas dels ERE, les jutgesses del Tribunal Suprem Ana Ferrer i Susana Polo, els quals consideren que ni Griñán ni altres quatre càrrecs públics andalusos van haver de ser condemnats per un delicte de malversació de cabals públics, que és el que comporta pena de presó. Les magistrades defensen que el Suprem hauria d’haver confirmat la condemna a Griñán per prevaricació però no per malversació.

A més de Griñán, les jutgesses esmenten els casos dels exconsellers Carmen Martínez Aguayo i Francisco Vallejo Serrano; l’exviceconseller Jesús Rodríguez Román i l’ex-director general de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament d’Andalusia (IDEA) Miguel Ángel Serrano Aguilar, el dret del qual a la presumpció d’innocència estimen vulnerat.

Segons el seu vot particular, els condemnats no sabien que a la Conselleria d’Ocupació es distribuïen i adjudicaven diners “de forma fraudulenta en perjudici de l’erari públic i en benefici il·lícit de patrimonis particulars”.

Les magistrades creuen que els indicis amb els quals ha decidit el tribunal “no són unívocs i concloents, sinó que construeixen una seqüència incriminadora a través d’inferències massa ambigües i obertes, que generen marges d’incertesa en els aspectes nuclears sobre els quals es construeix l’autoria” d’aquests cinc acusats.

Les magistrades comparteixen la condemna de prevaricació de Griñán i Martínez Aguayo “precisament per haver aprovat i tramitat de forma il·legal els projectes de pressupost” i posar-los a disposició de la Conselleria d’Ocupació perquè procedís a la seva distribució i adjudicació. Però això no vol dir, explica el vot particular, que suposessin que en aquest departament “s’estigués distribuint i adjudicant els diners” fraudulentament.

Les magistrades, enquadrades en el sector progressista del tribunal, creuen que en el cas d’aquests cinc condemnats el tribunal ha aplicat com a argument per sentenciar-los per malversació “una mera especulació sobre una cosa que va poder passar hipotèticament però que no té una prova seriosa i sòlida”.

Per les magistrades, una cosa és que “davant una situació generalitzada de crisi econòmica s’elaborés i assumís un sistema il·legal d’assignació pressupostària” per agilitar la concessió d’ajudes sociolaborals per part de la Conselleria d’Ocupació andalusa, cosa que justifica la condemna per prevaricació, i “una altra diferent” és que després en la fase d’execució pressupostària, aquests fons “es desviessin del destí social i econòmic establert en la llei amb dany per a l’erari públic”.

I és en aquesta fase final on les magistrades no situen ni Griñán ni els altres cinc condemnats, i tampoc creuen que s’hagi provat que tots dos suposessin que aquests fons estaven sent distribuïts “de forma dolosa i fraudulenta pels funcionaris executors del pressupost”.