Política

Diari de campanya

Eleccions legislatives a Itàlia

Els perdedors no sedueixen

Els demòcrates han passat de blanquejar la figura de Meloni a definir-la com una gran amenaça per a la democràcia

Letta alerta que l’extrema dreta podria guanyar per tant que tindria barra lliure per canviar la Constitució

Hi pot haver un reclam menys engrescador que suplicar el vot per tal de perdre per menys marge?

El Par­tit Demòcrata (PD) d’Enrico Letta, davant la pre­visió que l’extrema dreta arra­sarà, ha seguit dues estratègies dife­rents. Fins fa poc, fent honor al seu ori­gen demo­cristià, Letta havia optat per la via del diàleg, de la “con­fron­tació d’idees”, de mirar d’enten­dre-s’hi. El líder del cen­tre­es­querra i Gior­gia Meloni s’ave­nen; ho han reco­ne­gut tots dos. No calia que ho ver­ba­lit­zes­sin perquè van acos­tu­mar els ita­li­ans a veure’ls foto­gra­fiar-se som­ri­ents i còmpli­ces en tota mena d’actes; deba­tent en la festa de Ger­mans d’Itàlia o pre­sen­tant junts lli­bres revi­si­o­nis­tes del fei­xisme. Era tan evi­dent la bona sin­to­nia que Letta va fer la broma, en l’inici de la seva inter­venció en la festa de Ger­mans d’Itàlia, que calia acla­rir que ells dos eren adver­sa­ris polítics. Tot això és el que han vist fins fa poc els ita­li­ans que ani­ran a votar diu­menge que ve.

Amb la cam­pa­nya ini­ci­ada, i amb la premsa inter­na­ci­o­nal alar­mada davant les pre­vi­si­ons, Letta va fer un canvi d’estratègia radi­cal. De cop, la com­pa­nya de xer­ra­des i de som­riu­res va esde­ve­nir el gran perill per a la democràcia. Poc creïble, apel·lar al vot de la por, del “que venen els fei­xis­tes!”, si ell mateix anava a fer xer­ra­des en la festa del par­tit i defi­nia la seva cap com “la líder del cen­tre­dreta”. Quina capa­ci­tat mobi­lit­za­dora pot tenir apel·lar al vot de la por cap a una figura que tu mateix has con­tribuït a blan­que­jar?

Això no és tot. Letta ha gra­vat un vídeo per llançar “una alarma democràtica”. Ha expli­cat l’“esce­nari de mal­son” que esde­vindrà real si “amb el 43% dels vots les dre­tes asso­lei­xen el 70% dels escons”. Això pot pas­sar, sí, i per culpa de l’actual llei elec­to­ral, que va pac­tar el seu par­tit, el demòcrata (guiat per Mat­teo Renzi) amb Sil­vio Ber­lus­coni. La llei, amb la intenció de per­pe­tuar el bipar­ti­disme, pre­mia les coa­li­ci­ons. Això podria fer que la coa­lició d’extrema dreta superés els dos terços del Par­la­ment i tingués barra lliure per can­viar la Cons­ti­tució, posar fi a la sepa­ració de poders… En defi­ni­tiva, mal­me­tre la democràcia i apro­par Itàlia a les actu­als Hon­gria i Polònia, en mans dels socis de Meloni.

Letta apel·la al vot útil dient que és pos­si­ble que l’extrema dreta gua­nyi per tant que ho arrasi tot. És a dir, un vot no per gua­nyar, sinó per miti­gar la mag­ni­tud del des­as­tre. Per­drem, però almenys aju­deu-nos a man­te­nir el major nom­bre d’escons pos­si­bles i evi­ta­rem que facin més mal del que faran, ve a dir. Hi pot haver un reclam menys engres­ca­dor que supli­car el vot per tal de per­dre per menys marge? El seu plan­te­ja­ment assu­meix –errònia­ment– que la victòria de l’extrema dreta és ine­vi­ta­ble, i res menys seduc­tor que pre­sen­tar-se com a per­de­dor abans d’hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.