Política

Aragonès recorda a Illa que el PSC defensava el 2016 un referèndum pactat

El president de la Generalitat li pregunta al líder socialista perquè ara no és possible i lamenta que no es preguin “seriosament” la gestió de Renfe

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha preguntat al líder del PSC, Salvador Illa, per què el seu partit defensava el 2016 un referèndum i ara tanca la porta a un “acord de claredat” per establir les condicions d’un referèndum. “Com era possible el 2016 quan ho deia el PSC amb el govern del PP amb majoria absoluta i ara no és possible? Serà per manca de voluntat política”, ha afegit Aragonès. A més el president català ha advertit que persistirà en la proposta. “Aquest debat estarà sí o sí sobre la taula. Per molt que facin, la majoria independentista no es dissoldrà”, ha dit. D’altra banda, ha retret al PSC que no es pren “seriosament” la gestió de rodalies Renfe. Segons Aragonès, qualsevol cosa que plantegi el PSC sobre dret a decidir estarà “a anys lluny dels interessos electorals del PSOE” i ha instat els socialistes catalans a resoldre aquesta contradicció. “No es pot ser els que estan més pels interessos del PSOE i de Catalunya a la vegada. És molt difícil i ho han de resoldre”, ha replicat Aragonès.

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha defensat que la proposta de “pacte de claredat” no l’ha fet com a independentista sinó com a “demòcrata”. I ha insistit que un referèndum pactat permet que el PSC defensi la seva opció.

Aragonès també ha apel·lat al federalisme del PSC assegurant que si són “federalistes de veritat” han d’admetre que hi ha d’haver una consulta sobre el futur del país per una qüestió “d’exigència democràtica”. I ha retret que la proposta d’autogovern del PSC és “de tot menys clara i concreta” tenint en compte que és tracta “d’un dels elements més importants” de l’agenda política dels darrers anys.

Pel que fa les mesures per fer front a la crisi, Aragonès ha celebrat que Illa es comprometi a fer arribar propostes per “complementar” el que president de la Generalitat ha anomenat com a “escut contra la inflació”. Ha demanat però que els socialistes argumentant d’on es trauran els recursos per finançar-les. “Autoexigència tota. Però autoflagel·lació cap”, ha defensat Aragonès, per després advertir que “no conèixer els límits” portaria al “populisme”..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.