Emprenedors

Inversors per a la hipoteca de casa teva

Casum permet a particulars comprar un habitatge amb una baixa aportació inicial

La cultura de compra d’habitatge està fortament arrelada a casa nostra, i l’increment dels preus dels lloguers en ciutats com Barcelona han acabat de donar la raó a l’aspiració majoritària de ser propietaris abans que llogaters, però una gran part de la població, especialment els joves, té moltes dificultats per poder accedir a un habitatge de compra.

Les entitats financeres exigeixen disposar d’aproximadament el 30% del valor del pis per concedir la hipoteca. Fins i tot per a persones amb capacitat d’estalvi, la xifra resulta limitant. És a dir, per a un habitatge d’un valor de 250.000 euros, han de partir d’un estalvi de 75.000, un topall inicial molt alt si fa poc que s’està actiu en el mercat laboral o no es tenen uns pares o un bon padrí que els avanci els diners.

De fet, en alguns territoris com la Comunitat de Madrid la iniciativa pública ha engegat accions per cobrir part del capital inicial.

L’start-up Casum, creada per Íñigo de Pascual, Jaume Bosch i Nacho Sanz, amb l’impuls de Nuclio, una venture builder dedicada a crear i impulsar empreses emergents de base tecnològica, ha trobat en aquesta ineficiència una oportunitat de negoci. La idea ja estava inventada; de fet, funciona als EUA, i consisteix a facilitar l’accés a l’habitatge habitual mitjançant l’entrada d’inversors que paguen una part de la hipoteca. El model s’activa quan el comprador adquireix un 5% de l’habitatge que ha escollit, amb un desembossament mínim de 10.000 euros. La propietat queda inscrita al registre de la propietat i la resta de la casa la compra un inversor de la xarxa Casum a qui se li ha de pagar un lloguer mensual per la seva aportació (es calcula en funció del preu del mercat). D’aquesta manera, comença a ser copropietari amb una aportació inicial molt per sota del que li demanaria un banc i amb un lloguer un 5% per sota de l’establert.

Així doncs, el propietari individual pot fer aportacions per anar adquirint la part de l’inversor, i reduint progressivament l’aportació del lloguer fins que quedi a zero. O també, quan ho cregui pot renunciar a la compra i vendre la seva part.

Íñigo de Pascual, CEO de la companyia explica que és l’start-up la que s’encarrega de buscar l’inversor. “Són principalment fons i family offices que busquen invertir en el lloguer residencial a llarg termini”, afegeix el CEO de Casum, que explica que el seu negoci aporta solució als problemes d’accés a l’habitatge però de col·lectius de poc risc, que tenen capacitat d’estalvi i per pagar un pis, però que no disposen de prou capital inicial per començar o que pateixen les ineficiències de les entitats financeres

Casum va començar a gestar-se el 2020, i justament pel fet de ser un negoci inexistent a l’Estat espanyol han necessitat un procés més llarg per poder operar. “Hem adaptat el model a les particularitats d’aquest mercat i hem fet molta pedagogia als bancs”, explica De Pascual.

L’any passat van començar a funcionar i ja han fet adquisicions a Catalunya, Madrid i Saragossa. “En els propers exercicis volem créixer a tot el territori”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.