Opinió

Oportunitats i reptes econòmics de Lleida

Entre els temes que cal millorar, hi ha les infraestructures i la fuga de talent i d’empreses

Coincidint amb el 30è aniversari del Fòrum Empresa de Lleida s’ha presentat l’estudi La transformació econòmica de Lleida, dut a terme per Andrei Boar i Oriol Montanyà. És un estudi que actualitza el que la UPF i la UdL van fer el 2018. En termes generals, l’economia de Lleida no ha patit grans canvis en el període 2018-2022. L’impacte de la covid-19, tot i haver frenat en sec l’economia el 2020, s’ha superat clarament a finals del 2022.

Entre els temes que cal millorar, s’han de destacar les infraestructures i la fuga de talent i d’empreses, sobretot cap a Barcelona. Estudis, com els de Jordi Moreno de la UdL, assenyalen els motius pels quals les empreses marxen de Lleida: burocràcia, falta de disponibilitat de sòl industrial i política fiscal. Per això, cal avançar en la reducció dels terminis i la burocràcia, però també en col·laboració publicoprivada, la formació professional i la digitalització. Ara bé, Lleida també té fortaleses importants, com per exemple la qualitat de vida, la disponibilitat de terreny, la localització i una economia molt diversificada i fortament exportadora encapçalada per l’agricultura i la indústria, que representen el 40% del PIB, i el turisme sostenible i de qualitat. Una altra gran fortalesa és l’actuació coordinada de l’anomenat G-6 (Generalitat, Diputació, Paeria, les dues Cambres de Comerç i també la UdL).

Les principals propostes de millora proposades fa quatre anys continuen sent vigents. En l’àmbit de les infraestructures, la ubicació geogràfica de Lleida és idònia per al desenvolupament empresarial per la proximitat amb grans pols econòmics, però cal desenvolupar més parcs industrials.

La necessitat de millorar les rodalies i la connexió ferroviària per al transport de mercaderies és ara més urgent que mai, i l’estació intermodal de Torreblanca és una gran oportunitat. També és fonamental la millora de les carreteres que ha de permetre una major interconnexió amb els ports de Barcelona i Tarragona, i una via de sortida cap a França.

La diversitat territorial de Lleida, alhora, és una oportunitat per a la població que vol marxar de les metròpolis urbanes.

I una de les lliçons de la covid: el teletreball permet el repoblament de pobles, però és fonamental millorar infraestructures com la fibra òptica i la cobertura mòbil. Una altra proposta té a veure amb el sector agroindustrial, en què la innovació és clau.

El desenvolupament de la bioeconomia permetrà generar noves indústries a partir del que fins ara es considerava un residu. I en l’àmbit del coneixement, destaca la contribució i el potencial de la Universitat de Lleida, però cal millorar-ne el finançament.

En definitiva, Lleida té moltes fortaleses i oportunitats i cal aprofitar-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.