Política

missatge del president de la generalitat

Aragonès diu que el 2023 ha de ser l’any per donar forma a la proposta catalana d’Acord de Claredat

El president demana als partits “responsabilitat” per aprovar els pressupostos

El President de la Generalitat, Pere Aragonès, ha triat aquest dilluns la Sala de Llevant de la Biblioteca Nacional de Catalunya, que és part de la sala de lectura del centre, per fer el tradicional missatge de Sant Esteve.

Aquest espai té una especial rellevància perquè és la nau més antiga de l’edifici, que era l’antic Hospital de la Santa Creu, una de les mostres més representatives del gòtic civil català.

Durant el seu discurs, Aragonès ha recordat els dos anys de pandèmia i ha remarcat el fet que aquest any s’hagi pogut tornar a celebrat Nadal recuperant les reunions familiars.

Lligat a la recuperació de la normalitat un cop superat l’efecte de la pandèmia i les seves restriccions, Aragonès ha destacat l’evolució de l’economia i ha indicat que Catalunya està recuperant la seva capacitat de lideratge.

Recuperació econòmica

Així, Aragonès ha destacat la “capacitat per a la creació d’ocupació. Ho veiem amb el rècord sostingut d’exportacions i ho veiem, sobretot, amb els successius anuncis de noves inversions estrangeres”.

En aquest sentit, el president ha comentat que “l’economia internacional confia en el potencial de Catalunya, en els actius del país, en l’experiència, en la capacitat d’innovació i de resiliència i en tot el talent i creativitat que hi ha a la societat catalana”.

Per això, ha reclamat que hem de tenir “confiança en nosaltres mateixos i això ens ha d’estimular a alçar la mirada per superar les noves dificultats del moment i així continuar avançant”.

Els efectes de la guerra a Ucraïna

Aragonès s’ha referit a la guerra d’Ucraïna i els efectes que aquesta està tenint. En aquest sentit, el president ha destacat l’enorme solidaritat que ha demostrat la societat catalana.

Com a resposta als efectes de la guerra. Aragonès ha destacat que, davant l’augment del preu de l’energia i del cost la vida, la Generalitat ha reforçat els serveis públics i ha recordat mesures com la millora del bo social tèrmic i canvis de fons com la gratuïtat de l’etapa educativa de l’I2, l’antic P2.

Pressupostos

Segons el president, aquestes mesures permeten que el país avanci, però cal que es pugui disposar “de totes les eines i tots els recursos per seguir acompanyant la ciutadania i el conjunt del teixit productiu. Per això cal que tots i totes estiguem a l’alçada i fem possible l’aprovació del nou pressupost de la Generalitat”.

En aquest sentit, ha recordat que els pressupostos que el Govern vol aprovar al Parlament “per primera vegada estan acordats amb sindicats i patronals i han rebut el suport explícit del tercer sector social, dels sindicats d’agricultors i de les principals entitats del món de la cultura”. “El gruix de la feina està feta. Només cal voluntat política per fer-ho possible. Per això demano als grups parlamentaris amb qui encara no ha estat possible arribar a un acord responsabilitat envers la ciutadania i que no demorin més la seva decisió”, ha reblat.

Modificació del codi penal

Sobre la modificació del Codi Penal, Aragonès ha dit que “avui és evident que el diàleg i la negociació per resoldre el conflicte polític amb l’Estat comença a aportar els seus fruits. Es va dir que era impossible derogar la sedició, es va dir que era impossible modificar el delicte de malversació. I avui, el delicte de sedició pel qual van ser condemnats els presos i les preses polítiques ja no existeix i s’han limitat bona part dels aspectes de la malversació que, manipulant la llei vigent, permetien perseguir l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. Sense cap mena de dubte, aquests passos endavant milloren la situació del conjunt de represaliats i represaliades per l’1 d’octubre. I sobretot, són un pas imprescindible per avançar cap a aconseguir els efectes de l’amnistia que permetin posar fi definitivament a tota forma de repressió”.

Pel que fa a la qüestió catalana, Aragonès creu que estem avançant, però cal obrir una nova fase de la negociació i trobar una solució a l’origen del conflicte polític. “Trobar una solució a la incapacitat de l’Estat de donar resposta a l’àmplia majoria de ciutadans i ciutadanes de Catalunya que vol decidir democràticament, lliurement i pacíficament el futur polític del país. I on molts, volem decidir i decidirem independència”, ha dit.

També ha recordat que “fins que no hi donem resposta, el conflicte polític existirà. I és responsabilitat de totes les parts implicades, del govern de Catalunya i del govern de l’Estat, construir a través del diàleg, la negociació i l’acord una via democràtica, un camí democràtic, que ens inclogui a tots i a totes, per fer possible que la ciutadania de Catalunya decideixi el futur del país”.

Acord de Claretat

Aragonès ha explicat que a la societat catalana hi ha “un ampli consens sobre la necessitat de resoldre el conflicte amb l’Estat votant. Per això aquest 2023 la Generalitat impulsarà un debat, una gran conversa, amb el conjunt de la societat per donar forma i visualitzar aquest consens. Per visualitzar un acord entre nosaltres sobre quan Catalunya ha de poder tornar a exercir el dret a decidir, sobre en quines condicions s’ha de tornar a votar perquè aquesta vegada totes les parts s’hi sentin incloses i tothom accepti el resultat”.

Per al president, “el 2023 ha de ser l’any de donar forma a la proposta catalana d’Acord de Claredat. Un gran acord a Catalunya que ens ofereixi tota la força i tota la legitimitat interna per ser defensat davant de l’Estat com una proposta de país. Un gran acord a Catalunya que sigui explicable i homologable a nivell internacional i que sigui escrupolosament democràtic perquè no busca altra cosa que empoderar la ciutadania”.

Segons Aragonès, aquest acord “busca tornar a donar veu a la gent. Per això és l’hora de tornar a obrir camí. De seguir obrint camí conscients de les dificultats que caldrà superar. Construïm una via democràtica que actuï com a nou punt de trobada del conjunt de la societat catalana. Amb decisió i amb convenciment. I sobretot, amb una voluntat inequívoca d’avançar, sempre endavant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.