Medi ambient

MEDI AMBIENT

Exxon va predir “amb exactitud” l’escalfament global els anys setanta

Els científics de la multinacional nord-americana van informar els executius de l’empresa sobre l’escalfament climàtic des d’almenys el 1977

Contradeien les informacions públiques de la petroliera

Les pro­jec­ci­ons climàtiques comu­ni­ca­des pels científics de la mul­ti­na­ci­o­nal nord-ame­ri­cana Exxon­Mo­bil entre el 1977 i el 2003 eren necessàries per pro­nos­ti­car el poste­rior escal­fa­ment glo­bal, segons un nou estudi que cor­ro­bora, a més, com con­tra­de­ien les afir­ma­ci­ons públi­ques de la petro­li­era.

La Uni­ver­si­tat de Har­vard publica a la revista ‘Sci­ence’ un tre­ball en què per pri­mera vegada s’ava­lua quan­ti­ta­ti­va­ment les pro­jec­ci­ons climàtiques rea­lit­za­des pels científics de la com­pa­nyia: la majo­ria d’aques­tes pre­vi­si­ons van pro­nos­ti­car “amb exac­ti­tud” un escal­fa­ment d’acord amb les obser­va­ci­ons poste­ri­ors.

Les tro­ba­lles “cor­ro­bo­ren i afe­gei­xen pre­cisió quan­ti­ta­tiva” a les afir­ma­ci­ons d’acadèmics, peri­o­dis­tes, advo­cats o polítics que Exxon­Mo­bil va pre­veure amb exac­ti­tud l’amenaça de l’escal­fa­ment glo­bal cau­sat per l’home, tant abans com paral·lela­ment a l’orques­tració de cam­pa­nyes de pressió i pro­pa­ganda” per endar­re­rir l’acció climàtica”, afir­men els autors.

Els inves­ti­ga­dors de Har­vard, en col·labo­ració amb científics de l’Ins­ti­tut ale­many Pots­dam per a la Inves­ti­gació sobre l’Impacte del Canvi Climàtic, xifren el que “Exxon sabia” fa dècades sobre la ciència del clima: que la crema de com­bus­ti­bles fòssils pro­vo­ca­ria un escal­fa­ment glo­bal de 0,20 (± 0,04) graus centígrads per dècada.

Les con­clu­si­ons es basen en anàlisis estadísti­ques de dades “mai abans comu­ni­ca­des i ocul­tes” en els matei­xos docu­ments de l’empresa, segons un comu­ni­cat de Har­vard. Entre altres, els inves­ti­ga­dors van ana­lit­zar els models climàtics interns d’Exxon­Mo­bil i els van com­pa­rar amb els models publi­cats a revis­tes científiques en aquell moment.

Docu­ments interns reve­lats el 2015 sug­ge­rien que els científics d’Exxon­Mo­bil van infor­mar els exe­cu­tius de l’empresa sobre l’escal­fa­ment climàtic perillós pro­vo­cat pels humans des d’almenys el 1977.

Tot i que s’ha comu­ni­cat àmpli­a­ment que Exxon conei­xia aquesta amenaça des de la dècada del 1970, aquest estudi és “la pri­mera revisió quan­ti­ta­tiva” de la ciència climàtica ini­cial de l’empresa.

“Les inves­ti­ga­ci­ons ante­ri­ors es van cen­trar en la inco­he­rent retòrica interna i externa d’Exxon sobre el canvi climàtic. Aquest informe se sub­mer­geix en les dades de l’empresa i revela que la com­pa­nyia sabia quant escal­fa­ment es pro­dui­ria amb una pre­cisió sor­pre­nent”.

“La majo­ria de les pre­vi­si­ons coin­ci­dien amb les obser­va­ci­ons poste­ri­ors”, con­clou l’informe: “Les seves pro­jec­ci­ons també eren cohe­rents amb les de models acadèmics i gover­na­men­tals inde­pen­dents, i almenys tan hàbils com aques­tes”.

Uti­lit­zant les tècni­ques estadísti­ques esta­bler­tes pel Grup Inter­go­ver­na­men­tal d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), l’estudi con­clou que entre el 63 i el 83% de les pro­jec­ci­ons d’escal­fa­ment glo­bal comu­ni­ca­des pels científics d’Exxon­Mo­bil coin­ci­dien amb les tem­pe­ra­tu­res obser­va­des poste­ri­or­ment.

L’estudi cons­tata que la cor­po­ració també va pre­dir amb exac­ti­tud quan es detec­ta­ria per pri­mera vegada l’escal­fa­ment glo­bal antro­pogènic i va esti­mar rao­na­ble­ment el pres­su­post de car­boni per man­te­nir l’escal­fa­ment per sota dels dos graus centígrads.

“En cadas­cun d’aquests punts, però, les decla­ra­ci­ons públi­ques de l’empresa sobre la ciència del clima con­tra­de­ien les seves dades científiques”.

L’estudi afe­geix pes a les inves­ti­ga­ci­ons jurídiques i polítiques en curs sobre Exxon­Mo­bil, resu­meix Har­vard.

Segons Geof­frey Supran, autor prin­ci­pal de l’estudi, “la nos­tra anàlisi mos­tra que les dades d’Exxon­Mo­bil mateix con­tra­de­ien les seves decla­ra­ci­ons públi­ques”.

Aques­tes incloïen “exa­ge­rar les incer­te­ses, cri­ti­car els models climàtics, miti­fi­car el refre­da­ment glo­bal i fin­gir ignorància sobre quan —o si— l’escal­fa­ment glo­bal cau­sat per l’home seria mesu­ra­ble, men­tre roma­nia en silenci sobre l’amenaça dels com­bus­ti­bles fòssils enca­llats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.