Empreses

WtEnergy desenvoluparà cinc projectes entre el 2023 i el 2024

La firma CleanTech transforma biomassa i residu no reciclable en un gas de síntesi net a través d’un procés de gasificació atmosfèrica Ha rebut l’ajuda financera dels grups Copisa i Cemex

WtEnergy, la tecnològica que transforma biomassa i residu no reciclable en energia neta, encara el 2023 i el 2024 amb les bones perspectives d’enlairament que dona el fet de tenir en cartera cinc projectes de plantes de conversió de residu en gas, tres a l’Estat espanyol i dues més a la Unió Europea. Amb aquestes operacions, i les que s’afegeixin a curt termini, l’empresa podria assolir el 2025 un volum de negoci de 40 milionsd’euros.

Aquest impuls en l’activitat d’aquesta CleantTech és el fruit de la injecció de capital rebuda recentment, per part dels grups Copisa i Cemex, que precisament tenen com a objectiu permetre que la tecnologia de gasificació de WtEnergy pugui escalar mundialment. Com diu el cofundador i CEO de l’empresa, Andrés Ponce, amb aquest suport financer, WtEnergy “podrà expandir la seva tecnologia avançada per millorar la gestió de residus i aportar una font d’energia sostenible i neta en un context d’alta demanda i crisi energètica.” Ponce no destaca que, “segons les necessitats que plantegi cada projecte, hi hagi més rondes de finançament”.

Diversos sectors.

La solució de gas de síntesi net de WtEnergy està orientada a oferir a indústries de diversos sectors una via de substitució d’energia i alhora de reducció d’emissions de CO2, amb el benentès, com diu Ponce, que “l’electrificació de la indústria té els seus límits i que sempre caldrà cremar alguna mena de combustible”. A banda de superar la incineració convencional en l’eix estrictament ambiental, atès que en aquesta tecnologia no s’expulsen compostos tòxics com dioxines i furans, les diferències en rendiment són prou eloqüents: “Si l’incineradora assolia un 29% de rendiment energètic, amb aquesta tecnologia ens enfilem a un 90%, talment com una caldera de vapor convencional.” Com creu Ponce, “en uns moments en què la viabilitat de moltes empreses perilla per l’elevat preu de l’energia, la transformació de la biomassa en energia primària és la solució, tot garantint que hi hagi combustible per a un període de quinze anys.”

Dins de la nova cultura de l’economia circular, l’adopció d’aquest tipus de solució és especialment interessant “per a indústries que poden aprofitar material residual de la seva producció, com les papereres, o les que generen molta fracció no reciclable, el cas de les càrniques o moltes empreses d’alimentació.”

Demostració.

Ja hi ha casos d’aplicació de la tecnologia de WtEnergy en cinc plantes, a Lyss (Suïssa), Salamanca, València, Saragossa i Porto (Portugal), que han esdevingut la millor demostració de la seva solvència. A la planta industrial de Salamanca, el reemplaçament del gas natural pel gas de síntesi ha suposat un estalvi de combustible de més d’1,5 milions d’euros l’any, amb la valorització de 10.000 tones anuals de combustible procedent de farina de carn i ossos. A Suïssa, en un projecte de cogeneració, la valorització de 28.000 tones a l’any de residus de farina de carn i ossos es tradueix en una reducció de 30.000 tones de CO2 a l’any. A la de Porto, la substitució del fuel pel gas sintètic ha suposat 1,8 milions d’euros d’estalvi a l’any, amb la valorització de 8.500 tones de residu carni. I encara hauríem d’afegir el cas del nou soci CEMEX, que es proposa, a través d’aquesta tecnologia de gasificació, reduir un 20% l’ús de combustibles fòssils abans del 2030.

Així mateix, la proposta tecnològica d’aquesta CleanTech també hauria de servir per reduir l’aportació de residus a abocador que actualment fan els municipis, que arriba al 50%. “Hem de tenir en compte que portar residu a l’abocador costa ara 60 euros la tona, així que muntar a escala local un circuit de circularitat per aprofitar el combustible sòlid recuperat (CSR) i la fracció orgànica no estabilitzada seria ideal.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.