Política

estat espanyol

El Suprem multa Ayuso pels seus actes institucionals en la campanya de 2021

El Suprem ratifica les sancions imposades per la Junta Electoral

El Tribunal Suprem ha confirmat les dues multes per un import total de 960 euros imposades per la Junta Electoral Central a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per infracció del principi de neutralitat en actes institucionals celebrats abans de la campanya electoral de 2021.

En sengles sentències, la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Suprem ha desestimat els recursos de Díaz Ayuso contra les resolucions de la Junta Electoral i confirma que en tres actes públics realitzats l’abril de 2021, quan ja havia convocat les eleccions de maig, va infringir l’exigència de neutralitat que els poders públics han de respectar en període electoral.

Les sentències, de les quals han estat ponents els magistrats José Luis Requero i Pilar Teso, subratllen que la neutralitat de les institucions i poders públics és un principi bàsic que s’accentua amb l’exigència de la neutralitat política en període electoral en els espais públics.

I subratllen que “aquesta exigència limita la llibertat d’expressió dels candidats en actes als quals concorren, no com a tals, sinó en l’exercici del càrrec i ve imposada pel principi d’igualtat dels contendents en procés electoral”.

Es tracta d’evitar que un candidat pugui “prevaler-se del càrrec en incórrer en el que es denomina ’campanya d’assoliments’, això és, actes de reclam electoral a força d’exposar els assoliments de la gestió realitzada i que el candidat enalteix no com a tal, sinó com a titular del càrrec públic que s’ostenta i en actes en els quals s’intervé en tal condició”.

Els actes en els quals es van produir les declaracions considerades infractores de la neutralitat van tenir lloc en la Plaça de les Vendes, el 8 d’abril, durant la presentació d’un mural homenatge al torero Víctor Barrio; el 12 d’abril en la presentació d’un avió d’Ibèria; i el 16 d’abril, en la visita a unes obres de connexió de Valdebebas amb la terminal T-4 de l’aeroport madrileny de Barajas.

En el primer acte, entre altres esments, es va referir a les ajudes concedides a ramaders del toro de lídia; en el segon, a la inversió de més de 1.000 milions en projectes de col·laboració publicoprivat amb empreses com Ibèria o Airbus; i en el tercer, a diverses iniciatives urbanístiques dutes a terme pel seu govern, com la construcció de 6.000 habitatges d’un pla d’habitatge jove o el desenvolupament Madrid Nu Nord.

Per a la Sala, totes les declaracions en aquests actes es van integrar en la infracció prevista en la llei electoral, que estableix que des de la convocatòria de les eleccions fins a la celebració de les mateixes queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts.

Les multes imposades van ser de 360 euros per l’acte de la Plaça de les Vendes, i d’un total de 600 euros pels altres dos, que es van sancionar en un sol acord de la Junta Electoral Central.

Respecte a aquestes quanties, impugnades també per la recurrent, la Sala considera que són proporcionals a les infraccions comeses, i tenen en compte que va haver-hi una prevenció prèvia, sense èxit, a la presidenta madrilenya perquè s’abstingués de difondre missatges de contingut electoralista en actes institucionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.