Societat

PSC, ERC, Junts, CUP i ECP volen citar eclesiàstics i víctimes a la comissió sobre pederàstia a l’Església

Proposen convocar representants de la Conferència Episcopal Espanyola, l’Arxidiòcesi de Barcelona i l’Abadia de Montserrat

Citaran també experts psicosanitaris i judicials, entre altres

El PSC, ERC, Junts, la CUP i els comuns han pactat una proposta de pla de treball per a la comissió d’investigació sobre la pederàstia a l’Església. Al document hi plantegen prop de90 compareixences que inclouen representants eclesiàstics, experts sobre abusos i víctimes de pederàstica, així com representants institucionals i d’escoles i lleure. Entre la proposta de compareixents hi ha una representació de la Conferència Episcopal Espanyola, l’Arxidiòcesi de Barcelona o l’Abadia de Montserrat, així com membres de centres educatius dels Maristes o de les escoles Jesuïtes. La comissió va ser impulsada per ERC, CUP i comuns i finalment va ser aprovada al ple per aquests grups i PSC, Junts i Cs l’abril del 2022.

Els cinc grups parlamentaris han registrat una proposta de pla de treball que ara la comissió haurà de validar, i que previsiblement s’aprovarà perquè comptarà amb el suport dels mateixos impulsors.

El pla de treball que han presentat els grups consta de quatre blocs d’estudi per a la comissió –estat de la qüestió, víctimes, àmbit institucional i resposta de l’administració-, amb un bloc dedicat exclusivament a compareixents d’àmbits institucionals i que inclou el religiós.

En un altre bloc es vol convocar una desena de compareixences de víctimes que hagin denunciat prèviament i públicament les situacions, així com familiars d’aquestes o associacions que hi treballin.

Els partits també volen citar experts com Vicky Bernadet o Esther Gímenez, Síndica de Greuges i per a la visió jurídicopenal representants de la Fiscalia de Menors i els Mossos, entre altres. També experts psicosanitaris i periodistes que han destapat casos d’abusos.

Els grups també volen aprofitar per estudiar comissions parlamentàries que s’hagin desenvolupat amb èxit a països europeus i on s’hagi “construït un model de reparació a les víctimes d’abús a l’església catòlica efectiu i de justícia democràtica”. Amb aquest objectiu volen que compareguin representants de França, Anglaterra i Portugal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.