Opinió

El futur del treball

La revolució 4.0 (intel·ligència artificial, robotització, automatització, digitalització, etc.) està transformant el món laboral de manera accelerada. Tenim ocupacions que estan desapareixent, sobretot les manuals i rutinàries que poden ser substituïdes per màquines. És el cas d’operaris de fàbrica, dependents del comerç o administratius... I simultàniament, hi ha feines que estan creant molta ocupació, sobretot en el camp del coneixement i l’atenció a les persones, la salut, l’ensenyament, els serveis socials, l’anàlisi de dades, la digitalització, la protecció de dades, la ciberseguretat, l’economia circular, etcètera. Segons un estudi de McKinsey, al voltant d’un 33% dels llocs de treball de les feines actuals es poden automatitzar, però per cada lloc de treball destruït se’n poden crear fins a tres de nous. Un altre tema és que les persones es puguin reconvertir i que el sistema educatiu produeixi els perfils que es necessiten, sobretot de professionals STEM (sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

També s’estan produint canvis en la manera com treballem. Moltes feines ja es poden fer des de qualsevol lloc. Actualment, segons l’EPA, a Catalunya teletreballen al voltant del 20% dels empleats, i molts ho fan uns dos dies a la setmana. Això està incrementant la flexibilitat pel que fa als horaris i els espais laborals. Estem veient que moltes empreses augmenten la proporció d’espais col·laboratius i els llocs de treball compartits. I, com que moltes persones teletreballen, no necessiten un espai i un mobiliari fix, la qual cosa permet reduir els costos de desplaçaments, lloguers i similars.

Tot això suposa un gran repte per a les empreses i les persones, però també per a les administracions públiques i el sistema educatiu. En definitiva, la quarta revolució industrial ens està canviant la manera de treballar, però crea molts més llocs de treball que no pas en destrueix. Tot i així, moltes empreses no troben els perfils que necessiten. Per tant, per aprofitar les grans oportunitats que tenim, cal abandonar rigideses, canviar mentalitats i innovar molt, tant en el sistema educatiu com en el sector públic i en el teixit empresarial i social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.