Política

Vergés diu que “el marc legal i ideològic de les institucions espanyoles” frena la recuperació de la memòria

Presideix amb el president Pere Aragonès en l’acte oficial homenatge a les víctimes del franquisme

Participen tots els grups excepte Vox i el PPC

La vicepresidenta primera amb funcions de presidenta, Alba Vergés, ha destacar que es continuen fent “passes importants” per recuperar la memòria històrica tant des del Parlament de Catalunya com per part de la societat civil i dels grups que porten iniciatives al Congrés, però ha subratllat també que aquesta lluita encara avui “segueix topant amb el marc legal i ideològic de les institucions espanyoles”. Vergés ho ha subratllat durant l’acte institucional del Parlament per homenatjar les víctimes del franquisme, al qual ha assistit també el president de la Generalitat, Pere Aragonès i representants de tots els grups polítics excepte Vox i el PP, així com representants de l’Associació pro Memòria als Immolat per la Llibertat a Catalunya. Tots han participat en l’ofrena al monument als immolats, situat al pati de la biblioteca del Parlament, durant el qual ha intervingut la historiadora Conxita Mir.

Vergés ha lamentat que el silenci de les víctimes del franquisme es traslladés a la transició. “Per desgràcia el restabliment d’un sistema democràtic no ha aconseguit deixar enrere tot el llast de la dictadura ni donar resposta a la demanda de justícia dels familiars de les víctimes”, ha subratllat Vergés, que ha lamentat que en lloc de construir-se la transició “com un trencament del règim anterior, es construeix en base d’un silenci imperdonable”.

Vergés va recordar que Catalunya va impulsar la llei per declarar nuls els judicis sumaríssims, que van afectar 78.000 persones. “Encara que amb retard, avancem cap al camí del desgreuge”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.