Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna es prepara per a atacar i Rússia es posa a la defensiva

Medvédev nega que la indústria militar russa tingui problemes per subministrar armes o municions al seu exèrcit

Ucraïna accelera els preparatius de la contraofensiva mentre espera l’arribada de més armament occidental, element clau per a l’èxit dels seus plans d’expulsar a les tropes russes, que han hagut de recórrer a l’Iran per a completar els seus disminuïts arsenals.

El comandament militar ucraïnès es prepara per a llançar la contraofensiva al maig, segons una informació publicada pel periòdic estatunidenc The New York Times (NYT), que cita documents secrets del Pentàgon filtrats a la premsa. “Segons els documents del Pentàgon, i que donen una idea del cronograma de Kíiv, s’espera que 12 brigades ucraïneses, de 4.000 homes cadascuna, estiguin llestes per a fins d’abril”, ha assenyalat el periòdic.

El digital ucraïnès Ukrainska Pravka va revelar que al començament d’aquest mes el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va designar a deu homes de la seva absoluta confiança com a supervisors del proveïment amb pertrets de les brigades que participaran en l’operació.

Encara que el comandament militar ucraïnès no comparteix, segons el NYT, els detalls del seu pla amb les autoritats estatunidenques, s’espera que la contraofensiva es desenvolupi en el front sud al llarg de la costa de la mar d’Azov, amb l’objectiu de tallar la franja que va ocupar Rússia per a unir per terra la península de Crimea al seu territori.

“En la primera línia, al costat de la ciutat d’Huliaipole es troben concentrats més de 10.000 combatents ucraïnesos”, va dir a l’agència russa RIA Nóvosti, Vladímir Rógov, membre del consell de l’administració instal·lada per Rússia a la regió meridional de Zaporíjia.

Rógov va agregar que els ucraïnesos han emplaçat nombrosos tancs en aquesta zona, que es troba a només uns 100 quilòmetres del litoral de la mar d’Azov, però va advertir que una ofensiva a la regió de Zaporíjia pot ser fatal per a Ucraïna.

Rússia es posa a la defensiva

Mentrestant, la Intel·ligència britànica ha indicat en el seu informe d’avui dimarts que, si s’ha de jutjar per la disminució del nombre de baixes en les seves files, les tropes russes probablement han passat a la defensa.

Segons els seus experts, la pèrdues russes diàries a l’abril es van reduir en aproximadament un 30%, després que en els tres mesos anteriors fossin especialment elevades, d’acord amb les dades de l’Estat Major General d’Ucraïna. Després d’admetre que no pot verificar la metodologia concreta que utilitzen els militars ucraïnesos per a comptabilitzar les baixes russes, va constatar que “la tendència probablement és exacta”.

Medvédev diu que la indústria militar russa no té problemes de subministrament

El vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, ha sortit aquest dimarts al pas a les declaracions d’experts occidentals i ucraïnesos sobre que la indústria militar russa no és capaç de satisfer les necessitats de l’Exèrcit del país.

“Al començament, fa un any, els nostres enemics deien: ’Se’ls acabaran els míssils, se’ls acabaran les municions, se’ls acabaran els tancs i altres coses’. Res d’això ha ocorregut”, ha recalcat Medvédev, president de Rússia entre 2008 i 2012.

Medvédev ha insistit que la indústria militar russa està capacitada de complir “qualsevol tasca” i que això es refereix també a la producció d’armes d’alta precisió.

Les declaracions de l’expresident rus pràcticament van coincidir amb una publicació del diari estatunidenc The Wall Street Journal (WSJ) sobre enviaments de munició de l’Iran a Rússia a través de la mar Càspia.

En els últims sis mesos, vaixells de càrrega han transportat més de 300.000 projectils d’artilleria i un milió de cartutxos des de l’Iran a Rússia, segons els documents i les fonts consultades pel diari, que assegura que els Estats Units coneix aquests informes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.