Política

Europa insta a l’Estat a fer una investigació “justa” del Catalangate

El comitè europeu que analitza l’ús del Pegasus dona per fet que el govern espanyol està darrere de l’espionatge contra l’independentisme català

Vol implicar l’Europol en la investigació

El comitè del Parlament Europeu que analitza l’ús de programes com Pegasus proposa implicar l’Europol en les investigacions a Espanya. Així ho recomana l’informe votat aquest dilluns des d’Estrasburg i que és el resultat d’un any i tres mesos d’avaluacions. En el document, els eurodiputats donen per fet que el govern espanyol està darrere el ’Catalangate’ i, alhora, lamenten la manca d’informació que els han proporcionat les autoritats estatals per justificar l’espionatge. En aquest sentit, exigeixen una investigació “justa i efectiva” dels casos d’espionatge no reconeguts pel CNI i demanen a l’Estat que ofereixi més informació sobre les escoltes que es van produir sota l’argument de la seguretat nacional.

ERC ha valorat molt positivament el resultat dels informes perquè “reclamen a l’Estat que actuï per tal de depurar responsabilitats i denuncien la indefensió de les víctimes”. Des d’Esquerra Republicana han recordat que aquests documents són fruit del consens entre els diferents grups parlamentaries europeus i, per tant, “disten dels informes que hauríem escrit els republicans”, així com d’alguns posicionaments internacionals més contundents com els dels relators de les Nacions Unides. Tot i així han celebrat”l’advertència que suposa per a estats com l’espanyol que han fet un ús il·legítim i il·legal d’aquesta arma tecnològica”.

En aquest sentit, l’eurodiputada d’Esquerra i vicepresidenta de la comissió d’investigació, Diana Riba, ha subratllat que “la pressió exercida per Esquerra Republicana i els Verds/ALE ha aconseguit incidir en el text final”. I ha valorat el fet que s’hagin acceptat una gran part de les esmenes presentades pel grup Verds/ALE: “Hem aconseguit que s’abordi àmpliament l’espionatge contra l’independentisme català”, ha destacat Riba.

En canvi, l’expresident Carles Puigdemont s’ha abstingut en l’informe d’investigació i ha votat per entedre que “les recomanacions protegeixen l’estat espanyol ilegitimen l’ús de tecnologies de ciberespionatge a Europa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.