Salut

Els malalts crònics ocupen dos terços de la jornada de les infermeres de la primària

Les professionals denuncien que l’augment d’aquest tipus de feina els impedeix dur a terme tasques d’atenció comunitària

Un 30% dels seus pacients té més de vuitanta anys

L’atenció als malalts crònics centra la major part, un 65,2%, de la jornada laboral de les infermeres de l’atenció primària. És una de les conclusions d’una enquesta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), que ha difós l’ACN i que alerta que l’atenció a la població envellida (un 30% dels pacients superen els 80 anys) és tan elevada que impedeix a les professionals poder dur a terme tasques d’atenció comunitària, que només representen un 1,8% del seu dia a dia.

Altres dades revelades per l’enquesta, que s’ha fet coincidir amb la celebració, divendres, del Dia Internacional de la Infermeria, mostren que la feina diària de les infermeres, majoritàriament dones (84,1%) d’entre 45 i 56 anys, es fa a la consulta de forma presencial, mentre que l’atenció a domicili els representa menys del 8% del temps i també es dedica principalment a l’atenció de malalts crònics i gent gran. Segons AIFiCC, tot plegat “posa de manifest l’envelliment de la població i que aquesta, amb les seves patologies associades a l’edat, suposa el principal gruix d’atenció de les infermeres d’atenció primària”.

Al marge d’aquesta atenció, les professionals destinen 16,1% de la jornada a la promoció i la prevenció de la salut; un 13% atendre la demanda aguda, i un 2,5% a efectuar cures de ferides. D’altres feines vinculades amb tècniques com espirometries, vacunes, electrocardiogrames o analítiques suposen un 0.6% de la seva activitat.

Ester Giménez, presidenta de l’AIFiCC, ha lamentat “la poca presència infermera en l’àmbit de la direcció” i ha manifestat la seva preocupació pel que fet que aquestes professionals no disposin de temps per treballar en altres àmbits com la docència o la recerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.