Política

Estats Units

L’informe del fiscal conclou que l’FBI no tenia “evidències reals” per investigar el ‘Russiagate’

Les conclusions de John Durham no revelen, però, cap complot de l’Estat profund, com insinuava l’expresident

L’FBI assegura que ja ha corregit els comportaments detectats en l’informe

El fis­cal espe­cial John Dur­ham ha conclòs que el cas obert el 2016 per l’Ofi­cina Fede­ral d’Inves­ti­gació (FBI, per l’acrònim en anglès) sobre la supo­sada vin­cu­lació de la cam­pa­nya de l’expre­si­dent dels Estats Units d’Amèrica (EUA) Donald Trump amb Rússia no estava jus­ti­fi­cat amb els indi­cis exis­tents, però no ha tro­bat pro­ves del supo­sat com­plot de l’Estat pro­fund que denun­ci­ava el repu­blicà.

Després d’inves­ti­gar durant qua­tre anys l’actu­ació de l’FBI davant la supo­sada trama russa de la cam­pa­nya de Trump, Dur­ham car­rega dura­ment en un informe de 300 pàgines pre­sen­tat dilluns con­tra l’agència fede­ral, a la qual acusa de par­ci­a­li­tat per haver ini­ciat una inves­ti­gació sense “evidències reals” de con­nivència entre la cam­pa­nya de Trump i Rússia.

Dur­ham afirma que els res­pon­sa­bles de l’FBI van mos­trar una “absència greu” de “rigor analític” en el trac­ta­ment de la infor­mació que va rebre. Entre els errors que Dur­ham retreu a l’FBI en l’ano­me­nat Rus­si­a­gate hi ha, segons ell, casos de “biaix de con­fir­mació” en igno­rar infor­mació en con­tra de la pre­missa ini­cial de la inves­ti­gació.

En aquest sen­tit, asse­nyala que l’agència havia estat més pru­dent amb les denúncies d’ingerència estran­gera que afec­ta­ven la cam­pa­nya de la rival elec­to­ral de Trump el 2016, Hillary Clin­ton, ja que no va bus­car pro­ves en dos casos que afec­ta­ven la can­di­data demòcrata i li va ofe­rir ses­si­ons infor­ma­ti­ves. A més, afirma que l’FBI va fer massa cas de les peti­ci­ons d’inves­ti­gació dels rivals polítics de Trump i no va ana­lit­zar amb rigor la infor­mació.

El fis­cal també recri­mina a l’FBI haver uti­lit­zat infor­mació d’intel·ligència “en brut”, que no havia estat “cor­ro­bo­rada, sense pro­ces­sar ni ana­lit­zar”.

“El depar­ta­ment [de Justícia] i l’FBI va fra­cas­sar a l’hora de com­plir la seva missió de fide­li­tat estricta amb la llei, en con­nexió amb certs esde­ve­ni­ments i acti­vi­tats des­crits en aquest informe”, asse­gura Dur­ham en el seu escri.

A parer seu, la gestió del cas per part de l’FBI va ser “greu­ment defi­ci­ent” i va pro­vo­car un “per­ju­dici sever” a la repu­tació pública de l’agència.

Esmena par­cial

L’expre­si­dent ha reac­ci­o­nat ràpida­ment a la publi­cació de l’informe a través de la seva xarxa social, Truth Social. “VAJA!!! Després d’una àmplia inves­ti­gació, el fis­cal espe­cial John Dur­ham con­clou que l’FBI mai no hau­ria d’haver ini­ciat la inves­ti­gació Trump-Rússia! En altres parau­les, el públic nord-ame­ricà va ser esta­fat, com ho està sent ara per aquells que no volen veure GRAN­DESA per a ESTATS UNITS!”, ha escrit. “EL CRIM DEL SEGLE! (...) TRAÏCIÓ!”, ha afe­git en un altre mis­satge.

Trump, que va ser molt crític amb l’FBI des de la seva arri­bada al poder el 2017, espe­rava que la inves­ti­gació de Dur­ham arribés a l’arrel del cas i des­tapés un supo­sat com­plot de les cla­ve­gue­res de l’Estat con­tra ell.

No obs­tant això, l’informe del fis­cal no arriba a les reve­la­ci­ons i els pro­ces­sa­ments que els ali­ats de l’expre­si­dent espe­ra­ven. La inves­ti­gació de qua­tre anys han donat lloc a tres pro­ces­sa­ments, dos dels quals han estat absolts. Només el ter­cer, un antic advo­cat de l’agència, s’ha decla­rat cul­pa­ble d’haver modi­fi­cat un cor­reu electrònic per aju­dar a pre­pa­rar una sol·lici­tud d’escolta telefònica a un mem­bre de la cam­pa­nya de Trump.

A més, l’informe de Dur­ham acaba sense reco­ma­nar cap canvi impor­tant a l’agència, tot i que sug­ge­reix crear un meca­nisme de super­visió per a les inves­ti­ga­ci­ons política­ment sen­si­bles.

L’FBI ha difós un comu­ni­cat on recorda que la seva cúpula “ha apli­cat dese­nes d’acci­ons cor­rec­ti­ves” que ja fa temps que estan en marxa per resol­dre els com­por­ta­ments detec­tats per Dur­ham. Segons l’agència, “si aques­tes refor­mes hagues­sin estat en fun­ci­o­na­ment el 2016, els errors asse­nya­lats a l’informe es podrien haver evi­tat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.