Política

‘Refugees not welcome’

El govern britànic no sap com aturar la immigració il·legal, que s’ha disparat des de l’entrada en vigor del ‘Brexit’

Intenta enviar-los a Ruanda i tancar-los en vaixells i ara inicia una campanya per fer desistir els albanesos de venir

Fora de la UE, Londres ja no hi pot traslladar els sol·licitants d’asil arribats des del continent

El Regne Unit és un país hos­til per als que hi entrin il·legal­ment. Aquest és el mis­satge que vol donar el govern britànic des del 2020, quan es va pro­duir el Bre­xit, per inten­tar fre­nar l’entrada mas­siva de sen­se­pa­pers a través del canal de la Mànega pro­vi­nents de França.

Pri­mer va inten­tar enviar-los a Ruanda, al cen­tre del con­ti­nent africà. Ara ha llançat una nova cam­pa­nya publi­citària des­ti­nada a dis­su­a­dir els ciu­ta­dans alba­ne­sos d’ini­ciar el seu viatge cap al Regne Unit. Els alba­ne­sos repre­sen­ten una ter­cera part de tots els sen­se­pa­pers que hi arri­ben i de tots els sol·lici­tants d’asil.

La cam­pa­nya con­sis­teix a publi­car anun­cis a les xar­xes soci­als alba­ne­ses i a pen­jar car­tells als car­rers del país per avi­sar que els que inten­tin entrar de manera no ofi­cial al Regne Unit seran detin­guts i expul­sats. Així volen posar fi a les màfies que els fan entrar al país.

La minis­tra de l’Inte­rior, Sue­lla Bra­ver­man, que repre­senta la facció més bre­xi­tera i radi­cal del Par­tit Con­ser­va­dor, fa temps que cerca mesu­res –la majo­ria, con­tro­ver­ti­des, que vore­gen la il·lega­li­tat– per liqui­dar l’entrada mas­siva de sen­se­pa­pers. Altres mesu­res que es plan­teja són decla­rar l’estat d’emergència naci­o­nal per poder tras­lla­dar els immi­grants a bases mili­tars.

O col·locar tots els sen­se­pa­pers que recla­min asil a bases mili­tars des­man­te­lla­des i en un vai­xell que han por­tat dels Països Bai­xos i que està atra­cat al port de Wey­mouth, a la costa sud d’Angla­terra.

Es tracta del Bibby Stok­holm, un vai­xell que només té habi­ta­ci­ons, sense coberta ni espai per cami­nar, amb capa­ci­tat per a 500 per­so­nes que ja va ser uti­lit­zat als Països Bai­xos per aco­llir sol·lici­tants d’asil el 2005 i va ser molt cri­ti­cat per les claus­trofòbiques con­di­ci­ons a què esta­ven sot­me­sos els immi­grants.

Però la gran aposta del govern de Sunak i de la minis­tra Bra­ver­man és poder enviar els estran­gers a Ruanda, el país cen­tre­a­fricà a 6.500 quilòmetres de distància amb el qual va sig­nar un acord l’any pas­sat. Fa un any, amb Boris John­son com a pri­mer minis­tre, el govern ja va inten­tar enviar els pri­mers vols amb sol·lici­tants d’asil a Ruanda, però van ser atu­rats per una allau de denúncies als tri­bu­nals euro­peus i britànics. Al desem­bre, el Tri­bu­nal Suprem britànic va donar la raó al govern de Sunak i va con­cloure que els vols eren legals.

No obs­tant això, els vols con­ti­nuen blo­que­jats. D’una banda, perquè un jutge del tri­bu­nal d’apel·laci­ons britànic va dic­ta­mi­nar que un grup de deu sol·lici­tants d’asil ira­quians, afga­ne­sos i siri­ans que havien de ser envi­ats a Ruanda podien pre­sen­tar una demanda legal con­tra el Minis­teri de l’Inte­rior per no ser depor­tats.

El jutge con­si­dera que el govern no ha tin­gut en compte els perills i els ris­cos de depor­tar-los a Ruanda després de l’advertència de l’Acnur sobre el defi­ci­ent his­to­rial que acu­mula el país africà en la pro­tecció dels refu­gi­ats.

D’altra banda, perquè no han estat auto­rit­zats pel Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans (TEDH). De fet, Sunak es va reu­nir fa poc amb Síofra O’Leary, la pre­si­denta del TEDH, per dema­nar-li que reformi la legis­lació euro­pea que blo­queja els vols a Ruanda.

Abans de la mate­ri­a­lit­zació del Bre­xit, entra­ven 800 per­so­nes de manera il·legal al Regne Unit i l’any pas­sat en van arri­bar un total de 45.000. Aquest any es pre­veu que se superin les 80.000. És a dir, que l’entrada d’indo­cu­men­tats s’ha mul­ti­pli­cat en els últims anys, des del Bre­xit.

El govern con­ser­va­dor atri­bu­eix l’incre­ment d’aquest flux a la crisi de la immi­gració inter­na­ci­o­nal, però tot va començar quan el Bre­xit es va imple­men­tar, el 2020, perquè va dei­xar de fun­ci­o­nar automàtica­ment al Regne Unit la Con­venció de Dublín, que regula la depor­tació als països de pro­cedència i les peti­ci­ons d’asil de tots els estats mem­bres de la Unió Euro­pea (UE).

Aquests acords per­me­tien, per exem­ple, tras­lla­dar cap a França els immi­grants indo­cu­men­tats que arri­ba­ven al Regne Unit a través del ter­ri­tori francès perquè tra­mi­tes­sin des d’allà les seves sol·lici­tuds d’asil. Ara, en canvi, espe­ren al Regne Unit.

“Moral­ment inac­cep­ta­ble”

En aquests moments, hi ha fins a 175.000 sol·lici­tants d’asil en ter­ri­tori britànic. El procés és lent i costós i el govern ha donat ordres per acce­le­rar-lo. Un dels prin­ci­pals pro­ble­mes que s’han d’afron­tar, segons indi­quen les auto­ri­tats, és el cost d’allot­ja­ment de les més de 100.000 per­so­nes pen­dents de la reso­lució de les sol·lici­tuds d’asil.

Ha trans­cen­dit que aquest cost és de 4.900 euros men­su­als per per­sona, o 1.500 mili­ons d’euros per any. Per ara, s’estan en hotels i en pisos.

Tant els par­tits de l’opo­sició com les prin­ci­pals orga­nit­za­ci­ons de refu­gi­ats i drets humans britàniques retre­uen al govern con­ser­va­dor que cap de les mesu­res dràsti­ques de mà de ferro que ha adop­tat en els últims anys ha ser­vit per reduir la immi­gració il·legal i li dema­nen que bus­quin altres mane­res de fer front al pro­blema.

No sem­bla que Sunak se’ls escolti gaire, perquè està inten­tant tirar enda­vant una nova i con­tro­ver­tida llei amb què pretén donar poders al Minis­teri de l’Inte­rior per depor­tar a Ruanda i a altres ter­cers països tots aquells que entrin clan­des­ti­na­ment al Regne Unit. Es tracta de vetar així la seva entrada al país de manera defi­ni­tiva, com passa a Austràlia i als EUA.

La llei s’apli­carà de manera retro­ac­tiva des que va ser publi­cada, el mes de març pas­sat. Ja ha estat apro­vada als Comuns (cam­bra baixa) i ara es debat inten­sa­ment a la cam­bra alta.

Per pri­mer cop, el cap de l’Església angli­cana, el reve­rend Jus­tin Welby, es va diri­gir als lords (nobles) des de la sala per trac­tar de convèncer-los perquè rebut­ges­sin la llei, que va qua­li­fi­car de “moral­ment inac­cep­ta­ble”, i va recor­dar que el Regne Unit va ser un dels sig­nants fun­da­ci­o­nals de la con­venció euro­pea sobre els refu­gi­ats del 1951 i que corre perill la seva repu­tació inter­na­ci­o­nal.

Escla­vi­tud moderna

La pro­posta de llei inclou una revisió de la llei d’escla­vi­tud moderna a què s’aga­fen els immi­grants alba­ne­sos per poder acon­se­guir la con­cessió de l’asil.

El govern té la intenció d’ele­var el llin­dar que s’ha d’apli­car perquè les per­so­nes puguin ser con­si­de­ra­des escla­ves. Cre­uen que estan abu­sant de la llei perquè Albània és un soci de l’OTAN, sig­nant de la Con­venció dels Drets Humans, i aspira a entrar a la Unió Euro­pea.

45.000
persones
van entrar de manera il·legal al Regne Unit el 2022 per sol·licitar-hi l’asil. L’any anterior al ‘Brexit’, la xifra era de 800. Aquest any es preveu que se superin les 80.000.
175.000
sol·licitants d’asil
hi ha actualment en territori britànic esperant la resolució d’un procés llarg i costós.
500
persones
és la capacitat del vaixell portat dels Països Baixos i atracat al sud d’Anglaterra on el govern britànic vol internar sol·licitants d’asil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.