Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’Exèrcit rus presenta fissures després del motí de Wagner

Els mercenaris de Prigojin ja entrenen les tropes bielorusses

Els problemes de Rússia en el front han sortit de nou a la llum amb crítiques d’un general a l’alt comandament militar que procedeixen ara del mateix Exèrcit gairebé tres setmanes després del fallit motí dels mercenaris del Grup Wagner, alguns dels quals ja entrenen tropes a Bielorússia.

En aquest sentit, Iván Popov, excomandant del 58 Exèrcit de les Forces Armades de Rússia que opera a la regió sud-oriental de Zaporíjia, va fer una forta crítica dels greus errors del comandament rus, que haurien provocat un gran nombre de baixes, i que van provocar el relleu en el seu càrrec. “Us ho dic honestament, s’ha produït una situació complexa amb la prefectura: calia ser covard, callar i dir el que volien sentir o dir les coses pel seu nom”, va dir el general Popov en un àudio, en el qual va exposar en primer pla fissures en l’Exèrcit.

Així, Ígor Guirkin, àlies “Strelkov”, líder de la revolta prorussa en el Donbass en 2014, va qualificar les declaracions de Popov de “precedent perillosíssim” i “un gairebé motí”. “D’una nova marxa a Moscou protagonitzada per l’Exèrcit regular només ens separa una gran derrota militar”, va sostenir, en referència a la columna dels wagnerites que es va acostar a 200 quilòmetres a la capital russa durant la seva revolta, el passat 24 de juny.

L’intent de Popov d’insubordinar-se a l’Estat Major és “un patró de comportament corrosiu que s’ha desenvolupat dins del comandament i les forces russes”, va constatar al seu torn l’estatunidenc Institut d’Estudi de la Guerra (ISW).

L’ISW va alertar que davant els fracassos del ministeri de Defensa rus d’“abordar els problemes endèmics de la guerra” podria tenir lloc “una crisi de comandament en el futur”.

Els seus analistes van citar a més un altre cas, el del comandant de les Forces Aerotransportades russes, coronel general Mijail Teplinski, qui va dimitir temporalment al gener per un conflicte amb Guerásimov sobre l’estratègia en Soledar i al març “va apel·lar” al president rus, Vladímir Putin, suposadament per “el maltractament del ministeri de Defensa a Wagner, la falta de transparència i el menyspreu a l’esforç de guerra rus”.

La insubordinació és una amenaça latent per a Putin, que ha revelat aquest divendres els seus intents d’aplacar als mercenaris de Wagner dies després de la fallida rebel·lió després d’oferir-los integrar-se en l’Exèrcit regular.

Putin ha assegurat al diari Kommersant que, després d’escoltar la proposta, molts dels comandants wagnerites van assentir amb el cap, però Prigojin va respondre amb una negativa.

Bielorússia rep els primers instructors militars de Wagner

Alguns dels mercenaris que es troben a Bielorússia en qualitat d’instructors militars ja han començat a preparar les unitats de Defensa Territorial d’aquest país, en un campament prop de la ciutat d’Osipovichi, a 230 quilòmetres d’Ucraïna.

“És una experiència molt útil per al nostre Exèrcit bielorús, que no ha participat en combats reals des de la guerra (soviètica) de l’Afganistan”, ha assenyalat un soldat en un vídeo del ministeri de Defensa bielorús.

El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, ja havia avançat que Wagner podria “servir a la defensa de Bielorússia si el país és atacat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.