Política

El debat d’investidura de Feijóo es farà els dies 26 i 27 de setembre

El candidat popular malda per obtenir els quatre vots que li falten per assolir la majoria

Gamarra vol negociar amb totes les formacions del Congrés, incloent-hi Junts, amb l’única excepció d’EH Bildu

En cas de fracàs i dissolució de les Corts, les eleccions es repetirien el 14 de gener

El ple d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo, candidat popular a la presidència del govern espanyol, se celebrarà els dies 26 i 27 de setembre. Així ho ha anunciat la presidenta del Congrés, Francina Armengol, davant la premsa “després d’acordar la data amb el candidat proposat pel rei”, ha confirmat. “Considero que amb aquesta data es dóna un temps més que prudencial perquè el candidat celebri les negociacions oportunes amb els representants de les diferents formacions polítiques”, ha afegit la presidenta del Congrés, que ha recordat que en les passades legislatures el temps transcorregut entre la proposta del rei i el debat d’investidura corresponent va ser aproximadament d’un mes i que, per aquest motiu, en aquesta ocasió es donarà un termini de 35 dies per celebrar el ple. Armengol ha indicat també que ha comunicat la decisió als portaveus dels partits.

Segons aquest calendari, si davant del probable fracàs de la investidura de Feijóo calgués dissoldre les Corts i convocar noves eleccions, aquestes es farien el 14 de gener del 2024.

La decisió d’Armengol de fixar el debat el 26 i 27 de setembre respon a la necessitat entre altres, d’evitar que una possible repetició electoral caigués en plenes vacances de Nadal i Cap d’Any. A partir d’aquesta primera votació del 27 de setembre, els candidats tenen dos mesos per a intentar sumar els suports.

Ara per ara, Feijóo compta amb 172 vots del PP, Vox, UPN i Coalició Canària, insuficients per superar un debat d’investidura amb majoria. Aquests dies el candidat popular malda per obtenir els quatre vots que li falten per a la investidura. Segons informa l’ACN, el PP vol obrir una ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris, amb l’única excepció d’EH Bildu, unes hipotètiques reunions que inclourien Junts per Catalunya.

“Nosaltres tenim una clara línia vermella, que és Bildu, per raons òbvies”, ha explicat la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, en una entrevista a Telecinco aquest dimecres al matí. A partir d’aquí, ha afegit, “amb la resta de formacions anirem avançant en les converses la pròxima setmana”. El PP centra la mirada en el PNB, malgrat que els nacionalistes bascos ja han dit reiteradament que no entraran en cap equació on hi sigui Vox.

La portaveu parlamentària de Sumar, Marta Lois, ha criticat aquest matí la pretensió del PP de demorar el debat. Segons Lois, els populars volen fer “perdre el temps” als ciutadans amb una “escenificació fracassada”.

Al PSOE, per la seva banda, no temen l’intent de Feijóo. Pedro Sánchez va restar importància aquest dimarts al fet que el rei designés el líder del PP. “Si Feijóo vol xocar per tercera vegada amb la realitat, està en el seu dret”, va dir, però “la investidura no és una exhibició”, sinó que té com a única finalitat “reunir el suport parlamentari per a un projecte definit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.