Opinió

Entre la innovació i la regulació: El dilema europeu en l’Era Tecnològica

En el context dels desafiaments econòmics i tecnològics que enfronta Europa, el continent es troba en una cruïlla crucial. A finals de l’any passat, Europa va evitar per poc caure en recessió, mentre que l’economia dels Estats Units experimentava un auge significatiu. En termes d’avances tecnològics, Europa s’ha quedat enrere dels Estats Units en intel·ligència artificial (IA) i de la Xina en la producció de vehicles elèctrics. No obstant això, la Unió Europea (UE) destaca en una àrea específica: la legislació. La UE ha estat pionera en establir regulacions en diversos sectors, incloent les fusions empresarials, les emissions de carboni, la privacitat de dades i la competència en el comerç electrònic. Recentment, ha presentat una proposta legislativa ambiciosa sobre la IA, que busca regular aquest camp imposant restriccions severes a certs tipus de IA i establint multes considerables per a aquells que infringeixin les normes. Aquest enfocament regulatori reflecteix l’avantatge comparatiu d’Europa en l’àmbit legislatiu, seguint l’adagi “EUA innova, la Xina copia, Europa regula”.

Malgrat aquesta tendència cap a la regulació, els tecnòcrates de Brussel·les no s’oposen al lliure mercat. De fet, recolzen el comerç lliure, a diferència dels Estats Units o la Xina, amb l’objectiu principal de protegir als consumidors i mantenir una competència lleial. Un exemple d’aquesta política és la resistència a les fusions que reduirien significativament el nombre d’operadors de telecomunicacions en el mercat, el que ha resultat en que Europa tingui una major quantitat d’operadors mòbils en comparació amb els Estats Units, la Xina i l’Índia. Aquesta estratègia ha permès als consumidors europeus gaudir de tarifes més baixes, encara que ha limitat la inversió en infraestructura i ha afectat la qualitat de les xarxes de telecomunicacions.

La preocupació per la infraestructura deficient es veu reflectida en el sector tecnològic, on empreses com Ericsson enfronten desafiaments a causa de la reluctància de les operadores a actualitzar a xarxes 5G, el que s’atribueix a la seva menor rendibilitat causada per la fragmentació del mercat. Aquesta situació ha dut a crides a augmentar la inversió en infraestructura digital per mantenir la competitivitat d’Europa.

A més, l’economia europea enfronta desafiaments més enllà de la regulació, incloent factors demogràfics i costos energètics. Encara que la regulació estatunidenca també és estricta, tendeix a actuar basant-se en evidència de dany, a diferència d’Europa, on s’actua davant la possibilitat de risc, el que pot inhibir la innovació. La introducció del Reglament General de Protecció de Dades (GDPR) a Europa ha tingut un impacte negatiu en la inversió de capital de risc, especialment en el que respecta a la IA, on Europa es queda enrere en comparació amb els Estats Units i la Xina.

El projecte de llei sobre IA de la UE ha generat preocupació en el sector, amb temors que podria desincentivar la inversió i la innovació. No obstant això, després d’algunes modificacions en la legislació, hi ha hagut senyals de recuperació, com ho demostra la ronda de finançament de l’startup francesa Mistral AI. Tot i així, la normativa europea tendeix a ser percebuda com a proteccionista, el que ha dificultat el creixement de startups i empreses ja establertes en comparació amb les seves homòlogues estatunidenques.

La cultura regulatòria d’Europa, incloent les lleis fiscals i laborals, ha estat identificada com un factor que limita el creixement empresarial. L’estudi del McKinsey Global Institute destaca la necessitat d’Europa d’augmentar la seva inversió en recerca i desenvolupament per mantenir-se competitiva a nivell mundial, especialment enfront dels Estats Units i la Xina, que inverteixen una major proporció del seu PIB en polítiques industrials i suport a sectors estratègics.

Europa ha liderat en regulació, enfronta el repte d’equilibrar aquesta tendència amb la necessitat de fomentar la inversió i la innovació. La capacitat d’Europa per competir en l’escenari mundial dependrà de la seva habilitat per adaptar-se i respondre a aquests desafiaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.