Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Zelenski reemplaça al ministre de Defensa tres mesos després de la contraofensiva

Rustem Umérov, un tàrtar originari de Crimea, substitueix Oleksí Réznikov

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va decidir destituir el ministre de Defensa, Oleksí Réznikov, tres mesos després de l’inici de la contraofensiva ucraïnesa, en la qual Kíiv ha aconseguit recuperar part del territori ocupat per l’exèrcit rus en la primera fase de la guerra.

“Réznikov ha passat més de 550 dies de guerra a gran escala. Considero que el ministeri necessita un nou enfocament i altres formes d’interacció amb els militars i amb la societat en general”, va dir Zelenski durant el seu habitual discurs nocturn.

El seu substitut serà Rustem Umérov, un tàrtar de Crimea de credo musulmà, la qual cosa aventura que Kíiv intensificarà les seves accions contra l’annexionada península i el pont que la uneix amb la Rússia continental.

El cessament del ministre, un secret a veus des de fa mesos, és considerat, no obstant això, el canvi més gran en el si del govern ucraïnès des del començament de la guerra el febrer de 2022.

La primera causa a la vista són els casos de corrupció que van esquitxar a Réznikov, encara que els escàndols dels sobrepreus del menjar, els uniformes i les municions per als militars van esclatar a l’inici de l’any, per la qual cosa la premsa i els experts s’inclinen més per la necessitat de sang nova després de més d’any i mig de combats.

A més de destacar l’acostament a l’OTAN, Réznikov va presumir en acomiadar-se del càrrec que havia aconseguit convèncer a les potències occidentals que subministressin a Kíiv armament pesant, quan al principi es negaven a lliurar fins i tot els míssils Stinger.

Sigui com sigui, els experts ucraïnesos i occidentals consideren que la sortida del titular de Defensa no repercutirà en la marxa de la contesa, ja que és el comandant en cap de l’Exèrcit ucraïnès, Valeri Zaluzhni, el que dissenya l’estratègia militar.

Sobre aquest tema, el líder interí impost pel Kremlin a la regió ucraïnesa de Donetsk, Denís Pushilin, va assegurar que la destitució “no canvia res” per a Rússia i no tindrà conseqüències negatives en el camp de batalla.

Zelenski va demanar a la Rada Suprema (legislatiu) que recolzi com més aviat millor el nomenament d’Umérov, de 41 anys, fins ara cap del Fons de Patrimoni Nacional.

El futur ministre ja va formar part de les delegacions ucraïneses que van participar en les negociacions amb Rússia, en la signatura dels acords del gra afavorits per Turquia i l’ONU i en el bescanvi de presoners de guerra.

Umérov té experiència tant en el sector públic com en el privat, la qual cosa, segons els experts, pot ajudar a incrementar el potencial de la indústria militar nacional.

Per això, el seu nomenament és vist com una confirmació del compromís de Zelenski amb l’alliberament d’aquesta península, l’annexió de la qual complirà deu anys el març de 2024.

Tres mesos de contraofensiva

Quant a la marxa de la campanya després de tres mesos de contraofensiva, la viceministra ucraïnesa de Defensa, Hanna Maliar, va destacar els avanços en el front sud cap al bastió rus de Melitòpol, a la regió meridional de Zaporíjia, i als voltants de Bakhmut, ciutat de la regió de Donetsk presa al maig pels mercenaris del Grup Wagner.

En total, Réznikov va destacar que l’exèrcit ucraïnès ha alliberat en els últims 18 mesos més del 50% del territori ocupat per l’enemic.

Per contra, el president rus, Vladímir Putin, ha titllat aquest dilluns de “fracàs” els tres mesos de contraofensiva en reunir-se amb el seu col·lega turc, Recep Tayyip Erdogan. “No és un embús, és un fracàs”, va dir durant una roda de premsa conjunta.

Rússia assegura haver atacat una empresa de construcció naval a Ucraïna que assembla drons marítims, després d’un segon atac consecutiu contra infraestructures agrícoles a la regió d’Odessa, principalment en Izmaíl, des del port de la qual Kíiv exporta el seu gra a través del riu Danubi.

El ministre de Defensa, Serguei Shoigú, ha destacat avui que només el diumenge l’exèrcit rus va destruir onze tancs ucraïnesos i durant l’última setmana set drons aquàtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.