Política

La CUP alerta que el català continua perseguit

Celebra la presència de la llengua al Congrés, però recorda la situació al País Valencià i les Illes Balears i “la duríssima ofensiva” dels jutges contra l’escola catalana

Demana suports per a la comissió d’investigació sobre infiltrats policials a entitats independentistes

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha celebrat que des d’avui es pugui parlar català al Congrés, però ha advertit que la llengua catalana “continua perseguida” al País Valencià i a les Illes Balears, amb governs de PP-Vox, i també a Catalunya “a través dels tribunals”.

En declaracions recollides per Efe, Pellicer s’ha referit a la situació del català en una roda de premsa celebrada al Parlament conjuntament amb la nova diputada de la CUP Mar Ampurdanès, que substituirà a l’escó Eulàlia Reguant.

Sobre el fet que es pugui utilitzar el català, basc i gallec al Congrés, Pellicer ha afirmat que “és un dia rellevant” per a aquestes llengües, perquè s’ha pogut parlar” a l’esmentada cambra, i també perquè “s’ha obert el debat en instàncies europees”.

“Volem recordar -ha afirmat aquest diputat de la CUP- que són llengües que durant molts anys han estat perseguides, durant el franquisme, abans i ara també a llocs com el País Valencià i les Illes Balears per governs de PP i Vox”. Pel que fa a Catalunya, “són els tribunals els que mantenen una ofensiva duríssima contra el català” a les escoles, ha advertit el diputat de la CUP. En aquest sentit, ha instat els partits a “fer els deures” per “defensar el català a les escoles i perquè s’utilitzi més enllà de les institucions”.

D’altra banda, Pellicer ha explicat que la CUP ja s’ha posat en contacte amb els grups d’ERC, JxCat i En Comú Podem per tal que donin suport a la seva proposta de crear una comissió d’investigació sobre infiltrats policials a les organitzacions independentistes

“Veiem com els tribunals i la fiscalia continuen desestimant les querelles i les investigacions, i per això creiem que el Parlament té el deure d’investigar les infiltracions”, ha explicat.

La nova diputada Mar Ampurdanès, per la seva banda, ha aclarit que les tres persones que anaven abans que ella a la llista electoral “no han pogut assumir l’acta per qüestions personals, però que continuen vinculades a la CUP”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.