Política

El Consell de la República replica la carta oberta dels exmembres de l’Assemblea de Representants

Manifesten que les decisions del Consell es prenen “de forma consensuada” i neguen la “unilateralitat” de què els acusaven els crítics

Defensen Comín i asseguren que no ha emès cap missatge ni proposta a títol personal sinó de forma col·legiada

El Consell de la República ha replicat avui la Carta oberta al MHP Puigdemont” que fa dos dies van signar 31 antics membres de l’Assemblea de Representants. En aquella missiva, publicada a les xarxes socials, el grup d’exintegrants de l’Assemblea de Representants censuraven el que definien com a “mesures unilaterals” del govern de l’entitat, que han proposat substituir l’assemblea per dos òrgans nous, un de representació dels consells locals i un altre que treballi en “l’elaboració de la legislació republicana”. La proposta s’està debatent i s’espera que es voti a final del mes vinent.

En una extensa nota feta pública pel Consell, es manifesta que el govern de l’entitat “és un òrgan col·legiat que debat i delibera permanentment i intensa i pren les seves decisions de manera consensuada” i que totes les decisions relatives a la reestructuració del Consell han estat preses “per unanimitat” del seu govern, “des del seu president fins al darrer dels seus membres”. Entre aquestes decisions, la dissolució anticipada de l’Assemblea de Representants per substituir-la per un sistema bicameral. La decisió, continua la rèplica, “tot i que formalment només pot ser presa pel president del Consell, va comptar en tot moment amb l’acord unànime de tots els membres del govern”.

Respecte a les crítiques que la carta oberta dels exrepresentants llançava sobre el vicepresident, Toni Comín, de qui qüestionaven la trajectòria política “fluctuant”, la resposta del Consell el defineix com “la persona que, per la seva condició de número dos del govern del Consell, ha assumit habitualment la responsabilitat de presentar davant de l’Assemblea les diferents propostes que el govern ha considerat necessàries per a millorar el funcionament Consell –sempre amb la voluntat de fer-lo més democràtic i més eficaç– i de debatre-les i discutir-les amb els seus membres”. En aquest sentit, insisteixen que cap dels missatges o les propostes de Comín han estat emesos a títol personal, sinó per part del conjunt del govern del Consell.

Entre altres consideracions, la nota emesa avui considera que “cap de les actuacions ni de les decisions del govern permeten sustentar la idea que aquest hagi caigut en una deriva autoritària”. “Ans al contrari –continua la rèplica–, el govern i el seu president s’han limitat a exercir aquells drets que els diferents codis que l’Assemblea ha aprovat li atribueixen, com per exemple: el dret de proposar una reforma del codi general; el dret de proposar una reforma del codi de consells locals; o el dret de dissoldre anticipadament l’Assemblea de Representants”.

La carta oberta dels crítics també posava en qüestió les despeses dedicades al funcionament de l’Assemblea. El govern del Consell ho rebat assegurant que s’ha mirat de garantir l’equipament “físic i tecnològic necessari” perquè els seus plens se celebrin “amb la dignitat que aquest òrgan parlamentari exigeix”. Alhora afirma “amb tota rotunditat” que no hi ha hagut “cap tracte de favor” en la gestió i distribució dels recursos necessaris per al funcionament de l’Assemblea.

Els firmants, encapçalats pel president del Consell, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Toni Comín, així com els consellers Antoni Castellà, Lluís Llach, Aurora Madaula, Mercè Jou, Lluís Puig, Carme Garcia, Guillem Fuster, Montserrat Corrons i Teresa Vallverdú, també neguen que, tal com se’ls va acusar en la carta oberta, “la reforma institucional en cap cas no suposa dotar al Consell d’una estructura piramidal i autocràtica”, ja que “proposa una reforma que permeti a les dues cambres cridades a substituir l’Assemblea especialitzar-se en aquelles funcions que els permetin aportar més valor afegit a l’acció política del Consell i servir millor a la missió d’aquest, que no és altra que fer efectiu el mandat democràtic dels quals els ciutadans del Principat de Catalunya es van dotar l’1-O”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.