Política

Felip VI convoca dilluns i dimarts noves consultes amb els grups del Congrés

Els socialistes afirmen no tenir “pressa” per fixar una nova data d’investidura amb Pedro Sánchez com a candidat

Volen donar temps als negociadors del PSOE amb els sobiranistes

Felip VI ha convocat una nova ronda de consultes amb els grups amb representació al Congrés dels diputats per dilluns, 2, i dimarts, 3 d’octubre, després que no hagi tirat endavant la investidura del candidat del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, s’ha desplaçat aquesta tarda a la casa reial per comunicar al monarca el resultat del ple d’investidura. Després de rebre Armengol, Felip VI li ha comunicat la decisió de fer la nova ronda de consultes. Un cop acabin les reunions decidirà si encarrega o no una nova investidura, previsiblement al líder del PSOE i actual president del govern en funcions, Pedro Sánchez.

En la primera ronda de contactes amb Felip VI, ERC, Junts per Catalunya, EH Bildu i BNG van declinar l’assistència al Palau de la Sarsuela. És previsible que en aquesta segona ronda optin per fer el mateix.

La data límit per a la investidura és el 27 de novembre, atès que aquest dia es convoquen automàticament noves eleccions en cas que no hi hagi cap nou president del govern a l’Estat. El ’no’ del Congrés a la investidura d’Alberto Núñez Feijóo obre ara una nova etapa. La Moncloa ha apuntat que no establirà formalment les converses fins que Sánchez rebi l’encàrrec, tot i que els contactes amb totes les formacions estan en marxa des de l’endemà mateix del 23-J.

La Moncloa contempla la possibilitat que, si Sánchez rep l’encàrrec, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, convoqui el nou debat d’investidura per a finals d’octubre o principis de novembre. És a dir, just abans o després de l’acte de jura o promesa de la Constitució per part de la princesa Elionor el 31 d’octubre.

Amb tot, fonts socialistes han admès davant la premsa que establir un termini màxim abans de tenir tancat un acord implica limitar les opcions de la negociació. “Volem que la investidura sigui tan aviat com sigui possible”, apunten, però “no té sentit posar-nos un límit”. Francina Armengol pot, com va fer amb Feijóo, deixar un marge ample o bé esperar al fet que el candidat li digui que està en condicions d’anar al debat.

El PSOE dóna per fet que el rei farà l’encàrrec Sánchez, i malgrat que s’apunta la possibilitat que la investidura se celebrés a final d’octubre, els socialistes veuen “innecessari” fixar data fins que l’acord amb ERC i Junts estigui avançat. Es tracta de donar temps als tres negociadors del PSOE (Fèlix Bolaños amb Junts, María Jesús Montero amb ERC i Santos Cerdán amb PNB i Bildu) perquè assoleixin una base que permeti assegurar el resultat de la votació. “No volem fer un Feijóo”, apunten fonts socialistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.