Política

L’independentisme vol falcar el referèndum amb l’amnistia

ERC, JxCat, la CUP i ECP recuperen el consens i posen com a punt de partida per a la investidura de Sánchez el text de la llei que els va vetar la mesa del Congrés el 2021

Els conceptes ‘autodeterminació’ i ‘referèndum’ hi apareixen 32 cops

Ja sigui per al que es va fer l’1 d’octu­bre del 2017 o per al que vin­gui en un futur, la llei orgànica d’amnis­tia amb què par­tits i enti­tats inde­pen­den­tis­tes volen pres­si­o­nar el PSOE per a la inves­ti­dura de Pedro Sánchez inclou la intenció de fal­car un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació amb l’oblit de les con­dem­nes, els pro­ces­sos judi­ci­als oberts, els actes de rebel·lia pro­ces­sal, els pro­ces­sos d’extra­dició, les euro­or­dres o sol·lici­tuds de supli­ca­tori, els actes admi­nis­tra­tius, els actes d’expressió i opinió, les inves­ti­ga­ci­ons poli­ci­als i judi­ci­als i els actes de pro­testa des de l’1 de gener del 2013 fins que entri en vigor amb una publi­cació en el BOE. Sigui per pas­siva, adme­tent que “els fets que s’hi inclo­uen no hau­rien d’haver estat mai per­se­guits penal­ment”, diu el pro­fes­sor de dret cons­ti­tu­ci­o­nal de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UAB) i exdi­pu­tat d’ERC Joan Ridao, o bé perquè s’admet ober­ta­ment que cal un referèndum acor­dat. Ridao deixa clar que abans “caldrà tro­bar un relat equi­li­brat que satis­faci les parts”.

En aquesta línia, s’entén que, diven­dres al Par­la­ment, ERC, Junts i la CUP fes­sin l’esforç de mínims per pac­tar unes pro­pos­tes de reso­lució sobre l’amnis­tia, que va tenir el suport dels comuns, i a més una altra sobre el dret a l’auto­de­ter­mi­nació, recu­pe­rant l’entesa que el març del 2021 els va por­tar, jun­ta­ment amb el PDe­CAT, a regis­trar una llei d’amnis­tia que va ser rebut­jada pel PSOE, el PP i Vox a la mesa del Congrés després que els lle­trats objec­tes­sin que era incons­ti­tu­ci­o­nal perquè pro­mo­via “indults gene­rals”, una figura que sí que està expres­sa­ment pro­hi­bida en la Cons­ti­tució, a diferència de l’amnis­tia. De fet, com vol ERC, la CUP i també Òmnium, la intenció és tre­ba­llar a par­tir de la base d’aquell text i “ajus­tar l’àmbit objec­tiu per pre­ci­sar els fets amnis­ti­ats, així com la tem­po­ra­li­tat i els efec­tes”, explica Ridao, que pre­ci­sa­ment va ser un dels juris­tes a impul­sar-lo, ja que s’han produït més pro­ces­sos penals, de res­pon­sa­bi­li­tat comp­ta­ble i admi­nis­tra­tius des d’ales­ho­res i, fins i tot, uns indults par­ci­als i rever­si­bles apro­vats pel govern espa­nyol el 22 de juny del 2021 per als nous pre­sos polítics con­dem­nats pel Tri­bu­nal Suprem (TS) en el judici del procés i una reforma del Codi Penal el desem­bre del 2022 que posava punt final al delicte de sedició, subs­tituït pel de deso­bediència agreu­jada.

Per Ridao, cons­ci­ent que “totes les amnis­ties, la del 1977 també, com­por­ten un judici sobre actu­a­ci­ons pas­sa­des”, els fets rela­ci­o­nats amb aquesta inten­ci­o­na­li­tat política vin­cu­lats al 9-N del 2014 i a l’1-O del 2017 que es volen amnis­tiar ja que­dava clar que no havien de ser per­se­guits penal­ment quan la mateixa sentència del jutge del TS Manuel Marc­hena “es vanta pre­ci­sa­ment que n’hi havia prou amb una decisió del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal per posar fi a l’1-O, o mirar el BOE per veure que l’Estat ja havia deci­dit apli­car el 155”.

Sigui com sigui, la pro­posta de llei del 2021 inclou fins a setze vega­des el con­cepte de referèndum, i fins a setze vega­des més el de dret a l’auto­de­ter­mi­nació, amb referències a altres casos arreu del món.

I és clar que serà un dels grans esculls –línia ver­me­lla per a l’inde­pen­den­tisme– si volen el suport per inves­tir Pedro Sánchez.

I no l’únic, perquè s’hi afe­geix el tipus de tra­mi­tació i majo­ries –el PSOE té pressa–; l’aco­tació tem­po­ral; el nom que s’hi doni; els col·lec­tius que afec­tarà, que no podran ser inter­ro­gats, inves­ti­gats, citats, detin­guts, retin­guts, pro­ces­sats o inter­pel·lats pels matei­xos fets, i que Òmnium acota a 1.432 per­so­nes –hi deuen entrar poli­cies i guàrdies civils?–, així com la seva cons­ti­tu­ci­o­na­li­tat, entre d’altres. Ridao diu que hi ha una desena de nor­mes de l’orde­na­ment que la men­ci­o­nen i que el TC i el Con­sell d’Estat s’hi han pro­nun­ciat en molts moments sense fer “cap retret”. Hi afe­geix que el més relle­vant és el pro­nun­ci­a­ment de les Corts, “els únics que tin­dran legi­ti­mi­tat democràtica directa, a diferència dels tri­bu­nals”, dels quals espera que plan­te­gin alguna qüestió pre­ju­di­cial al Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE) perquè hi ha les euro­or­dres pen­dents i recur­sos d’incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat.

La proposta de llei d’amnistia no distingirà entre adults i menors

j. panyella

El projecte de llei d’amnistia que ha de permetre girar full pel que fa a la persecució penal a l’independentisme no distingirà entre majors d’edat i menors, tot i que han estat jutjats i condemnats per legislacions diferents. Fonts de les negociacions a l’entorn del redactat del projecte de llei han explicat a El Punt Avui que la llei serà única, sense establir cap diferència sobre les edats de les persones processades, malgrat que unes ho han estat pel Codi Penal i unes altres, per la llei penal del menor. El tractament processal i de penes d’una norma i de l’altra són del tot diferents. Actualment hi ha, com a mínim, cinc joves condemnats per la participació en actes que tenen vinculació amb el moviment independentista, majoritàriament per protestes al carrer. Les penes que se’ls han imposat sumen tres mesos d’internament, dos anys i vuit mesos de llibertat vigilada i treballs per a la comunitat. S’han donat casos en què un mateix procés ha tingut la presència de menors i majors d’edat implicats en els mateixos fets i han estat processats per les lleis penals corresponents. Aquest va ser el cas d’un menor que es va encadenar davant la seu del TSJC el 23 de febrer del 2018. Va ser detingut, però no va arribar a ser ni jutjat, cosa que sí que va passar amb els companys de protesta, que van acabar absolts. També el 2018 un menor de Lleida va ser processat pels fets ocorreguts davant la delegació del govern espanyol, amb motiu de la detenció de Carles Puigdemont. Va ser jutjat i condemnat, mentre que, pels mateixos fets, Pablo Hasél va ser absolt, així com deu persones més. Pel que fa als majors d’edat, després de la sentència condemnatòria a Miquel Buch i el mosso d’esquadra Lluís Escolà, ja són 59 les persones amb sentències amb penes de presó, que sumen 195 anys de condemna. Ara com ara, no hi ha cap activista a la presó, tot i que està a punt de fer-se efectiva l’execució de sentència de Dani Gallardo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.