Salut

JORDI ROYO

DIRECTOR CLÍNIC D’AMALGAMA7

“Per alguns és una opció, per d’altres és una imposició”

“És una realitat emergent social i en tots dos casos pot ser una font de problemes”

“Com a professionals hem de tenir la capacitat d’entendre el malestar dels adolescents i ajudar a canalitzar-lo”

Jordi Royo és psicòleg clínic especialitzat en l’àmbit infantojuvenil. A banda de director clínic d’Amalgama7, també és professor col·laborador de les facultats de psicologia i medicina de la UAB i de la Universitat de Girona. Ha dirigit diversos estudis europeus finançats per la UE centrats en la problemàtica dels adolescents i és autor de manuals bàsics i guies preventives sobre com tractar-hi.

Per què han organitzat unes jornades professionals sobre la hipersexualització dels adolescents?
És un problema social emergent ben constatat. En alguns joves és una opció com ho pot ser un pírcing o un tatuatge, però per altres és una opció involuntària i imposada. És el cas de les 27 noies d’Almendralejo (Badajoz) a qui amb intel·ligència artificial han despullat, han fet xantatge i han exposat a les xarxes. Tot això està molt lligat a internet i els telèfons intel·ligents, però amb l’arribada de la IA anirà a més i els professionals que tractem amb els joves hem d’estar ben preparats.
A Amalgama7 atenen adolescents amb trastorns de conducta i patologia dual. Què vol dir això?
Els trastorns de conducta tenen a veure amb conductes disruptives en l’entorn de l’escola, la família, abús de pantalles, l’alimentació, dèficit d’atenció... La patologia dual vol dir la concurrència d’almenys dos trastorns: un per ús de drogues i un altre de conducta o personalitat.
No deu ser fàcil de gestionar, aquesta feina...
En 25 anys hem elaborat bons recursos assistencials per fer-ho: consultes externes, espais de centre de dia i espais residencials, que en diem escola terapèutica: són alhora hospital, escola i casa de colònies. Tenim atenció clínica amb metges, psiquiatres, psicòlegs i també un espai educatiu per fer els estudis obligatoris i postobligatoris. Fem molta activitat física i sense mòbils. És la feina més maca del món, però també una mica muntanya russa en funció de si veus un noi que recupera la relació amb la família o que recau en el consum.
Quina és la clau per fer-la bé?
Educació. Has d’acceptar que quan t’arriba un adolescent rabiós amb el món perquè no li agrada l’escola, no té la parella que voldria o no juga a futbol prou bé, també està enfadat amb tu perquè formes part del món. Per tant, has de saber encaixar que et digui “cabró”. No t’ho has d’agafar com res personal i has de tenir capacitat per entendre el seu malestar més que no pas ofendre’t. Cal ajudar-lo a expressar el malestar de forma més constructiva i revertir aquest malestar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.