Política

Gaza, sota les bombes, espera la invasió

“Estem a punt per a la pròxima fase.” D’aquesta manera, el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va anunciar ahir la fi de l’ultimàtum donat a la població civil abans d’iniciar l’ofensiva, que des de l’exèrcit israelià van avisar que serà “per terra, mar i aire”. Centenars de milers de persones continuaven ahir fugint del nord de la franja i de la ciutat de Gaza cap al sud per dos suposats “corredors segurs” anunciats al matí per Israel fins a les 16 h de la tarda, mentre veien com seguien caient les bombes sobre els combois de vehicles plens de famílies i sobre edificis residencials de diferents poblacions. Augmentava així encara més el nombre de morts, que ja supera els 2.215, i de ferits, més de 8.170, molts dels quals infants.

La caòtica fugida d’habitants cap al centre i sud de la franja era molt incerta, perquè tots els passos fronterers, també el de Rafah, l’únic que hi ha amb Egipte, es van mantenir tancats durant tot el dia, fet que complicava l’intent de la població de buscar un lloc on refugiar-se i fugir. El tancament dels passos fronterers també va impedir el pas de l’ajuda internacional humanitària i de material mèdic. La incertesa de la població va fer que milers de persones decidissin no marxar i refugiar-se al principal hospital de Gaza. De fet, ahir els voluntaris de la Mitja Lluna Roja palestina i altres organitzacions es van negar a marxar i a “abandonar aquells que més els necessiten”.

Les forces armades israelianes van començar ahir a intensificar la presència de tancs, vehicles blindats, excavadores i soldats a la zona nord de la Franja de Gaza per iniciar l’ofensiva, sobretot terrestre, per atacar objectius de Hamàs i respondre amb intensitat a l’atac iniciat pel moviment islamista, de fa una setmana. “Estem desplegats i fortament preparats per a les pròximes etapes de la guerra”, va assegurar un portaveu militar israelià. Poques hores abans, l’exèrcit israelià va fer de matinada incursions en territori de la franja per intentar recuperar alguns dels 130 ostatges israelians segrestats per Hamàs el 7 d’octubre.

D’altra banda, el líder suprem de l’Iran, Ali Jamenei, va fer una crida des de les xarxes socials amb un missatge dirigit al món musulmà per donar suport a Palestina. “Amb la gràcia de Déu, el moviment que s’ha iniciat a Palestina avançarà i en resultarà la completa victòria. Palestina i Gaza són un exemple”, va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.