Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Els líders de la UE demanen “corredors” i “pauses humanitàries” a Gaza

Els Vint-i-set tanquen un acord de mínims, en el qual tornen a condemnar els atacs de Hamàs contra Israel

També donen suport a la proposta d’una conferència internacional de pau

Els caps d’estat i de govern de la Unió Euro­pea, reu­nits a Brus­sel·les, van acor­dar aquest dijous dema­nar “cor­re­dors huma­ni­ta­ris” i “pau­ses per a neces­si­tats huma­nitàries” perquè l’ajuda entri a la franja de Gaza. El text de con­clu­si­ons des­taca la “greu pre­o­cu­pació” dels Vint-i-set pel “dete­ri­o­ra­ment” de la situ­ació huma­nitària a l’encla­va­ment palestí i reclama que l’accés d’ajuda huma­nitària sigui “con­ti­nuat, ràpid, segur i sense obs­ta­cles”.

“La UE tre­ba­llarà de manera estreta amb els socis de la regió per pro­te­gir els civils, donar assistència i faci­li­tar l’accés a ali­ments, aigua, ser­vei mèdic, com­bus­ti­ble i allot­ja­ment, tot garan­tint que aquesta assistència no és uti­lit­zada per part d’orga­nit­za­ci­ons ter­ro­ris­tes”, diu el docu­ment apro­vat reco­llit per l’ACN.

El text, acor­dat pels líders euro­peus després de gai­rebé sis hores de debat, insis­teix en la con­demna a l’atac “bru­tal i indis­cri­mi­nat” de Hamàs con­tra Israel, informa l’ACN. “L’ús per part de Hamàs de civils com a escuts humans és una atro­ci­tat par­ti­cu­lar­ment deplo­ra­ble”, diu el text, que insis­teix en el dret d’Israel a defen­sar-se amb res­pecte del dret inter­na­ci­o­nal i la llei huma­nitària inter­na­ci­o­nal.

“El Con­sell Euro­peu rei­tera la importància de garan­tir la pro­tecció de tots els civils en tot moment en la línia de la llei huma­nitària inter­na­ci­o­nal. I deplora totes les pèrdues civils”, diu el docu­ment, que també demana a Hamàs l’alli­be­ra­ment dels ostat­ges “sense cap pre­con­dició”.

Els Vint-i-set, explica l’ACN, també fan una crida a “evi­tar l’esca­lada regi­o­nal” i a tre­ba­llar amb els “socis” per evi­tar-la, inclosa l’Auto­ri­tat Pales­tina. Final­ment, la UE diu estar “pre­pa­rada per con­tri­buir al procés polític sobre la base de la solució dels dos estats” i dona suport a la idea de cele­brar una con­ferència inter­na­ci­o­nal de pau “aviat”.

Els líders euro­peus van arri­bar molt divi­dits a la reunió sobre la fórmula per dema­nar que es cre­es­sin les con­di­ci­ons perquè l’ajuda huma­nitària arribi a la Franja, sota setge d’Israel en res­posta als atacs bru­tals de Hamàs a ter­ri­tori isra­elià el 7 d’octu­bre pas­sat. Explica l’ACN que alguns mem­bres com l’Estat espa­nyol o Irlanda, eren favo­ra­bles a la petició d’un alto el foc huma­ni­tari i d’altres a la idea d’una “pausa huma­nitària” o “pau­ses huma­nitàries”, men­tre països com Ale­ma­nya o Àustria havien defen­sat fer ser­vir el con­cepte “fines­tra huma­nitària”. La dis­cussió per als líders més reti­cents era tro­bar una fórmula que no inter­ferís, segons ells, amb el dret d’Israel a defen­sar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.