Economia

economia

L’OCDE rebaixa la previsió de creixement de l’economia espanyola per al 2024

L’organisme internacional retalla les projeccions en cinc dècimes per l’any que ve i situa la taxa en l’1,4%

Pronostica un repunt del 2% per al 2025

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha elevat una dècima la previsió de creixement econòmic per a l’Estat espanyol pel 2023, fins al 2,4%. No obstant això, ha rebaixat en cinc dècimes la millora estimada del PIB per al 2024, fins a l’1,4%, mentre que situa la taxa pel 2025 en el 2%.

Segons les últimes previsions econòmiques publicades aquest dimecres i recollides per l’ANC, l’OCDE atribueix aquesta revisió a la baixa a unes condicions de finançament restrictives –influïdes en bona part per l’augment dels tipus d’interès– i a una inflació que veu que serà “persistent”.

D’altra banda, l’entitat demana a l’Estat una major consolidació fiscal per reduir el deute públic i crear “espai” per a la despesa vinculada a les pensions.

Les previsions de l’OCDE estan alineades amb les publicades per la Comissió Europea o el Fons Monetari Internacional (FMI), que situen la millora de l’economia de l’Estat espanyol aquest any en el 2,4% i el 2,5%, respectivament, però també retallen la que fa referència al 2024. Tot i això, l’organisme internacional situa el creixement del PIB de l’Estat espanyol molt per sobre la mitjana de la zona euro (0,6% el 2023 i 0,9% el 2024) i en la mateixa línia que països com els Estats Units (2,4% el 2023 i 1,5% el 2024).

En l’informe publicat aquest dimecres i recollit per l’ACN, l’organització assenyala que la demanda domèstica continuarà sent un dels principals impulsors del creixement durant els pròxims anys. No obstant això, també apunta que el consum privat i la inversió es moderaran el 2024, tant pel nivell dels tipus d’interès com per l’encariment dels productes, així com una desacceleració dels principals socis comercials del país. Ja de cara al 2025, però, l’OCDE creu que l’economia revifarà.

Inflació per sobre l’esperat

L’ACN explica que el darrer document de l’organització també revisa lleugerament a l’alça les previsions d’inflació a l’Estat espanyol. Si bé manté la taxa esperada pel 2023 en el 3,5%, preveu que la inflació el 2024 sigui del 3,7%, tres dècimes per sobre les estimacions publicades el setembre passat. Pel que fa al 2025, l’OCDE creu que els preus s’estabilitzaran i que l’increment passarà a ser del 2,3% de mitjana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.