Política

Guerra oberta del Poder Judicial contra el govern de Pedro Sánchez

El CGPJ rebutja per primer cop el nomenament del Fiscal General de l’Estat

TS anul·la el nomenament de Magdalena Valerio com a presidenta del Consell d’Estat

Bolaños diu que el dictàmen del CGPJ s’ha fet “al marge de la llei”

Continua la guerra oberta pel sector més conservador del Poder Judicial contra el govern de Pedro Sánchez. En una reacció insòlita en democràcia, el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’ha posicionat avui, per vuit vots a contra set, en contra del nomenament d’Álvaro García Ortiz com a nou Fiscal General de l’Estat. Els membres de l’òrgan de govern dels jutges consideren que García Ortiz “no és idoni” per al càrrec.

També el Tribunal Suprem ha fet pública avui una sentència que anul·la el nomenament de Magdalena Valerio com a presidenta del Consell d’Estat després d’estimar un recurs del president de la Sala, Pablo Lucas Murillo, el TS conclou el nomenament Valerio no reuneix el requisit de “jurista de reconegut prestigi”, exigit per la Llei Orgànica del Consell d’Estat.

Des d’Europa, el ministre de Justícia, Félix Bolaño, ha expressat la seva preocupació per les dues resolucions judicials.

Després de declarar que “a la CE la preocupació és màxima per la falta de renovació del CGPJ” i mostrar la seva predisposició a treballar per aconseguir un acord “de forma prioritària”, Bolaños ha assegurat que el dictamen que ha emès avui el CGPJ sobre el fiscal general de l’Estat “està fora de la llei”. Ha recordat que dimarts es va iniciar el procediment per nomenar-lo i que la llei només demana al CGPJ que digui si reuneix dos requisits, si és de reconegut prestigi i si té més de quinze anys a la professió. “No hi ha més requisits, qualsevol informe amb requisits diferents al que el CGPJ ja va dir fa un any, està fora de la llei”, ha destacat Bolaños, després de precisar que García Ortiz “ja és fiscal”.

Pel que fa a la sentència del Suprem, després d’elogiar la feina i la trajectòria “molt dilatada” de Valerio, Bolaños ha dit que obre la porta a que entitats privades qüestionen decisions que són “competència exclusiva” del govern espanyol. Tot i respectar la sentència del TS no la comparteixen i ha anunciat que en els pròxims dies dirà el govern comunicarà si “adoptarà alguna mesura al respecte”.

CGPJ

Tot i que no és vinculant, el tràmit sí es preceptiu després que el ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts aprovés dimarts l’acord de renovació de García Ortiz.I el fet rellevància perquè és el primer cop que el CGPJ s’oposa obertament a una designació de Fiscal General de l’Estat. La seva predecessora, l’exministra Dolores Delgado, va superar el tràmit amb 12 vots a favor i set en contra. Darrera d’aquesta posició hi ha un retret directe al fet que el Fiscal General no s’hagi pronunciat en contra de la llei d’amnistia i sobre l’ús del terme ’lawfare’ a l’acord subscrit entre el PSOE i Junts. També s’ha penalitzat el fet que García Ortiz també recordés als fiscals que la seva tasca és mantenir-se imparcials i respectar la separació de poders.

La reacció del CGPJ era previsible després que la setmana passada el Tribunal Suprem revoquès el nomenament de Delgado com a fiscal de sala promogut per García Ortiz, adduint que estava impregnat de “desviació de poder”.

Valerio

D’altra banda, el Tribunal Suprem ha anul·lat el nomenament de Magdalena Valerio com a presidenta del Consell d’Estat.En una sentència feta pública també avui que va estimar un recurs del president de la Sala, Pablo Lucas Murillo, el TS conclou que Valerio, el nomenament de la qual es va aprovar via Reial Decret el 31 d’octubre del 2022, no reuneix el requisit de “jurista de reconegut prestigi”, exigit per la Llei Orgànica del Consell d’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.