Economia

Acaba sense acord la primera reunió per pujar el salari mínim

Sindicats i patronals no posen cap xifra concreta sobre la taula, però tampoc cap “línia vermella”

La propera reunió s’ha fixat per a l’11 de desembre

La primera reunió entre el govern sindicats i patronal per abordar la pujada del salari mínim (SMI) de l’any 2024 ha acabat sense cap acord ni xifres concrets sobre la taula. Tot i així, les parts negociadores no han plantejat cap “línia vermella” i tant des del govern com des dels sindicats han mostrat la seva esperança que finalment l’acord sigui possible. La propera reunió s’ha fixat per al 11 de desembre.

En declaracions als mitjans després de la reunió, el vicesecretari general de Política Sindical de UGT, Fernando Luján, ha explicat que els sindicats no han plantejat cap xifra concreta sinó que el plantejament és que l’augment mantingui el SMI en el 60% del salari mitjà, una idea que també ha destacar la secretària d’Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, que ha afegit, a més, que cal tenir molt en compta altres aspectes com la pujada dels preus d’aliments bàsics. No es tracta, ha dit Cruz, de tenir en compta la taxa d’inflació –del 3,8 % si es té en compta la mitjana dels últims 12 mesos fins a novembre– sinó de tenir també molt present que “el preu dels aliments bàsics s’ha incrementat per sobre del 5%”.

Fons de la CEOE han destacat que a la reunió s’ha posat sobre la taula “la necessitat d’indexar els contracte públics al SMI”, una mesura que diuen té el suport dels sindicats.

El govern no ha fet tampoc cap proposta. Abans de començar la reunió, el secretari d’estat de Treball, Joaquin Rey, ha afirmat que l’executiu anava a la reunió amb la voluntat “d’escoltar” abans de fer una “proposta final”. Això sí, ha recordat que tenen una posició pròpia, que és continuar mantenint l’equivalència amb el 60% del salari mitjà i no permetrem que el salari mínim perdi poder adquisitiu”.

“Hem aconseguit una fita fonamental, que per primera vegada Espanya hagi complert amb l’exigència internacional que el salari mínim sigui el 60% del salari mitjà”, ha destacat Rey.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.