Política

Puente adverteix que el traspàs de Rodalies “serà complex i portarà temps”

El ministre de Transports afirma que l’aeroport d’El Prat “ha de créixer” però “de manera sostenible“

Tot i que des de Catalunya es reclama diligència, el traspàs de Rodalies a la Generalitat, acordat pel PSOE i ERC en el marc de la investidura de Pedro Sánchez, no es pot fer d’un dia per l’altre. És un tema “complex i que portarà temps”. Així ho ha assegurat el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, en la III Jornada de Mobilitat Sostenible organitzada per elDiario.es, on ha reiterat, com ja havia fet altres vegades, que del que no hi ha cap dubte és que les dues parts van “de debò”.

Preguntat sobre com es materialitzarà aquest pacte, Puente ha dit que el que s’ha acordat ara no és res més que “la culminació” del traspàs parcial iniciat el 2010 -i mai desenvolupat en la seva totalitat-.

El ministre ha evitat concretar dates més enllà d’indicar que “portarà temps”. En declaracions posteriors als periodistes, repreguntat sobre això, ha indicat que no gosa fixar un termini: “Les dues parts som conscients que la qüestió és complexa des del punt de vista tècnic i ens posarem mans a l’obra” .“El temps que es requereix dependrà dels treballs que faci la taula”, ha afegit.

A la mateixa jornada, el director de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Oriol Martori, ha qualificat d’”històric” l’acord aconseguit, si bé ha sol·licitat “diligència” a l’hora d’emprendre el traspàs. Per la seva part, el president de Renfe, Raül Blanco,ha dit que Renfe se centrarà a fer que “surti bé” i sigui “modèlic” de cara a la liberalització europea del transport de rodalies, previst per al 2033.

Blanco ha promès el “màxim diàleg” amb els treballadors -ja que el pacte preveu la creació d’una nova empresa mixta que assumeixi el servei de Rodalies-, una qüestió a la que també s’ha referit Puente, que ha defensat que la vaga anunciada pels sindicats i finalment desconvocada, va ser fruit d’una “alarma innecessària”.

El ministre també s’ha mostrat disposat a emprendre el traspàs de xarxes de Rodalies a altres autonomies, si així ho sol·liciten els seus governs: “Estem oberts a dialogar, si hi ha voluntat, sempre dins del marc legal”.

En l’atenció posterior als mitjans s’ha referit, en concret, al cas d’Andalusia, ja que el parlament d’aquesta comunitat va aprovar ahir dijous una resolució, amb el vot favorable del PP i l’abstenció dels socialistes, per demanar la reunió de la comissió mixta Junta-Estat per al traspàs “integral” a Andalusia del servei de transport de servei ferroviari que transcorre per territori andalús.

També ha estat preguntat sobre l’ampliació del Prat. “Ha de créixer pel bé de Catalunya i també d’Espanya”, ha dit Puente, que ha matisat però que l’ampliació s’ha de fer “de manera sostenible” . En aquest cas, el ministre també ha afirmat que està “obert al diàleg” amb la Generalitat però no ha precisat quan s’hi reunirà. “Acabo d’arribar, m’estan demanant un miracle”, ha dit Puente.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.