Política

Sánchez afirma que el verificador de les reunions amb ERC no serà el de Junts

Confirma que també hi haurà més trobades amb Junts dins i fora d’Espanya

El verificador de la reunions entre el PSOE i ERC que doni fe en el compliment dels acord d’investidura espanyola no serà el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez, l’escollit per coordinar les trobades entre Junts i els socialistes com la que ja es va fer dissabte passat a Suïssa. Així ho ha expressat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una entrevista a la Cadena SER. Els republicans han insistit les darreres setmanes en treballar “coordinadament” amb Junts durant les negociacions, però el president espanyol ha explicat que “en principi sembla que no serà el mateix”. El socialista també s’ha de reunir amb els seu homònim a la Generalitat, Pere Aragonès, el proper 21 de desembre.

Sobre la possibilitat que Junts i ERC comparteixin verificador com també li agradaria a president espanyol, el portaveu de JxCat, Josep Rius, ha recordat que les dues formacions “no hem pactat el mateix” i que el PSOE i ERC ja “vetar la presència junts en una taula de diàleg i d’un mecanisme de verificació internacional” en el seu moment. rius també ha volgut deixar clar que “hem passat d’una taula de diàleg estèril a una negociació efectiva entre Junts i el PSOE validada internacionalment i s’estan complint fil per randa els acords”.

Sánchez també ha explicat que la reunió de dissabte és “la primera de moltes reunions que tindrem dins i fora d’Espanya”. En aquesta trobada, ha dit, les dues formacions van parlar de “la metodologia de treball” i van acordar la persona del verificador, el salvadoreny Francisco Galindo, que és un actor que “facilita el procés” d’assolir acords iq ue les reunions es fessin mensualment.

També ha reiterat que el seu govern actuarà sempre dins del marc de la Constitució, i “quan hi hagi acords es donaran a conèixer a l’opinió pública”.

Sánchez ha justificat que la negociació es dugui a terme fora de l’Estat pel fet que “algun dels actors no viuen a Espanya, sinó a Brussel·les”, en referència a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Ha defensat la necessitat de “discreció” i ha insistit que els ciutadans coneixeran el contingut dels acords.

El president espanyol també ha afirmat que està “sorprès” de la reacció de la dreta, i ha recordat que el govern de José María Aznar, a nivell de govern i no de partit, es va reunir en secret amb ETA a Suïssa “per resoldre una violència que danyava la nostra democràcia”.

Segons Sánchez, l’amnistia no era la seva primera opció, però ha defensat que igual que els indults, “suposa posar el comptador a zero” i és una manera de “tornar al punt d’abans del 2017, on ens vam separar”, però “no és posar la memòria a zero”, perquè “tots hem d’extreure lliçons” del que va passar.

Preguntat per si Carles Puigdemont ha de respondre o no davant la Justícia –ell mateix ho va afirmar el novembre del 2019– ha dit que ara “el més rellevant és que entre tots aconseguim superar el 2017”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.