Política

política

El verificador s’obre pas per apuntalar el diàleg

Amb el català present al Congrés, i pendent a Europa, i la llei d’amnistia en tramitació al sarró, el compliment de la resta d’acords de les formacions independentistes que han permès que Pedro Sánchez torni a ser l’inquilí a La Moncloa se centra ara en la figura del verificador, que ha de permetre apuntalar el diàleg, o més ben dit, el diàleg a tres bandes. Fins ahir el mateix Sánchez havia quedat al marge de ni mencionar aquesta figura i va decidir trencar el silenci, en una conversa informal amb els periodistes durant la gira que està fent per Israel, Palestina i Egipte, per destacar el valor i defensar aquesta figura perquè hi ha molta desconfiança mútua.

I ho va fer quan la reunió d’una d’aquestes taules, la de partits amb Junts, té una data de caducitat molt explícita, amb un marge de només sis dies per esgotar el termini donat per la formació de Carles Puigdemont. Aquesta mediació, arbitratge, verificador o com se’l vulgui denominar és, per ara, una secret que de moment porten ben guardat amb pany i clau, com el secretari general de Junts, Jordi Turull, reiterava en la seva visita al País Basc. Sánchez tampoc en va dir res, però va descartar de nou que sigui l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, i va destacar que ell no participarà en la trobada, de la qual només se sap que hi acudirà el secretari d’organització, Santos Cerdán.

El president espanyol tornava a garantir que l’executiu i el seu partit compliran amb la Constitució, moment que va aprofitar per desitjar que el PP fes el mateix desbloquejant la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

En la “nova etapa” de la taula de diàleg entre governs que el president català, Pere Aragonès, dibuixa per encarar les negociacions per al referèndum, el finançament propi amb tota la recaptació dels impostos i el traspàs de Rodalies, i que ha estès sense èxit a Junts i la CUP, no hi figura el paper del verificador, que es reserva per al compliment de l’acord en els mateixos termes entre ERC i PSOE. A hores d’ara tampoc se’n sap el nom ni si serà el mateix mecanisme que servirà per a la mesa de Junts, però la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, feia una nova crida a Junts per treballar “coordinadament” per negociar amb el govern espanyol. “A escala internacional, no hi ha tantes organitzacions que treballen en aquest àmbit”, suggeria a La 2, deixant clar que les persones o organitzacions que exerceixen aquest tipus de figura de verificació són “més anònimes”, de manera que “no serà una persona que tingui protagonisme”, sinó que serà un àrbitre, que normalment passa “desapercebut”, reblava.

Turull: “L’acord de moment s’està complint”

El secretari general de Junts, Jordi Turull, va assegurar ahir que l’acord entre Junts i el PSOE de moment “s’està complint” perquè “establia que hi hauria una primera reunió abans de final de mes i així serà”. Turull no va voler entrar en més detalls sobre les reunions perquè han de ser “més secretes que discretes”. Sí que va ressaltar que l’acord “és molt honest” i “deixa clares les diferències”: “Ni nosaltres ens refiem d’ells, ni ells de nosaltres; a Junts som conscients que tot el que fa el PSOE és per necessitat, no per convicció; per això és importantíssima la mediació internacional”, afirmava en una entrevista a Ràdio Euskadi.

Junts i el PNB coordinaran els seus vots al Congrés “per ser tan útils com sigui possible” a Catalunya i Euskadi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.