Política

Podem anuncia que deixa Sumar i passa al Grup Mixt

El portaveu de la formació explica que és la manera de “continuar fent política” després d’haver estat “expulsats” del govern

El partit de Yolanda Díaz que fins ara tenia 31 representants es queda amb 26

Després de mesos de difícil convivència i amb un pacte ja molt complexe per presentar-se a les eleccions del 23-J, finalment Podem ha donat el pas definitiu i han oficialitzat la seva ruptura amb Sumar. Els cinc diputats de Podem al Congrés han anunciat aquest dimarts que abandonen el grup de Sumar, que fins ara tenia 31 representants i es queda amb 26, i passen al Grup Mixt. La maniobra es produeix després que Podem ha quedat sense carteres ministerials i no disposava tampoc de cap portaveu a les noves comissions al Congrés.

En la mateixa línia de les exministres Irene Montero i Ione Belarra, que van aprofitar els actes d’intercanvi de carteres per denunciar que el PSOE i Sumar havien fet fora la seva formació del govern, el portaveu i diputat de Podem Javier Sánchez Serna ha afirmat que en la mesura que el PSOE i Sumar han “expulsat” Podem del govern espanyol i els ha estat “impossible” fer “transformacions” dins del grup de Sumar, “des d’ara, els diputats de Podem passem al Mixt per garantir la nostra capacitat de fer política al Congrés i seguir impulsant les mesures valentes que necessiten les majores socials d’aquest país”.

La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha afirmat en un missatge a X que aquest és un pas “difícil” però “imprescindible per seguir transformant el nostre país”, perquè “fa falta una esquerra feminista, ecologista i transformadora”.

Les reaccions a la decisió de Podem, que pot tenir un efecte també en la majoria aconseguida per la investidura de Sánchez, ja que era amb Podem que sumaven 179 diputats, tres per sobre de la majoria absoluta, no s’han fet esperar.

El vicesecretari de Política Autonòmica i Municipal del PP, Elías Bendodo, ha afirmat als passadissos del Congrés que la sortida dels cinc diputats de Podem del grup de Sumar demostra que la legislatura serà “un circ permanent”. “Portem més crisis de govern que dies de govern”, i “Sumar és un grup minvant” però veurem “més situacions com aquesta”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.