Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Biden promet suport a Ucraïna “tant com puguem”

El president nord-americà anuncia una nova partida per a Kíiv de 200 milions de dòlars

Adverteix els republicans que bloquejar aquestes ajudes militars es donar “un regal de Nadal” a Putin

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha renovat aquest dimarts el compromís d’ajudar Ucraïna a fer front a l’invasió russa davant el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski i ha anunciat un desemborsament de 200 milions de dòlars en ajuda militar a Kíiv malgrat que els republicans mantenen el seu bloqueig a l’aprovació d’un paquet de 61.000 milions de dòlars.

En la roda de premsa posterior a la reunió que els dos dirigents han mantingut avui a Washington, Biden ha assegurat que el seu país “continuarà subministrant a Ucraïna armes i equipament claus tant com puguem”. Fins ara el govern nord-americà havia promès a Kíiv que el seu suport es mantindria “el temps que calgui”. El matís introduït avui reflecteix l’oposició dels republicans a aprovar els nous fons de 106.000 milions de dòlars d’assistència militar, que inclouen un paquet 61.000 milions per a Ucraïna i un altre de 15.000 per a Israel.

El líder demòcrata ha subratllat que “continuarem subministrant a Ucraïna armes i equipaments claus mentre puguem”. “Inclosos els 200 milions de dòlars que acabo d’aprovar avui” en armes i ajuda militar”, ha anunciat.

Aquesta partida forma part d’un pressupost que està a punt d’esgotar-se i Biden ha advertit que les divisions al Capitoli per proporcionar més suport a Kíiv juguen a favor del Kremlin. “Sense finançament addicional, estem arribant ràpidament a la fi de la nostra capacitat d’ajudar Ucraïna a respondre a les demandes operatives urgents que té”, ha alertat. Segons el president nord-americà, el seu homòleg rus, Vladímir Putin, “confia que els Estats Units no compleixin amb Ucraïna”. “Hem de demostrar que està equivocat”, ha reblat.

En aquest sentit, ha instat els republicans a aprovar el nou pressupost per a Ucraïna abans de marxar de vacances perquè, en cas contrari, donarien “el millor dels regals de Nadal” a Putin. El president nord-americà ha dit que no vol que els ucraïnesos es rendeixin i ha advertit que Putin vol tornar a atacar les plantes elèctriques del país veí per agreujar la situació durant l’hivern.

Zelenski, que s’ha entrevistat per tercera vegada amb Biden des de l’inici de la guerra, ha agraït el suport demostra fins ara i ha defensat que el seu país “pot guanyar” la guerra, però per a això li calen més sistemes de defensa antiaèria. El polític ucraïnès ha negat que la contraofensiva estigui estancada i ha reivindicat que ja han recuperat la meitat dels territoris envaïts per Rússia. Zelenski ha assegurat que tenen un pla per tirar endavant però ha refusat donar-ne detalls en públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.