Política

política

PP i Vox canvien la data històrica de la Diada de Mallorca

Substitueixen el 31 de desembre que commemora l’entrada de les tropes de Jaume I a la ciutat musulmana

La Festa de l’Estendard ha estat celebrada de sempre pel mallorquinisme i el catalanisme

PP i Vox han canviat la data històrica de la Diada de Mallorca en contra de tota l’oposició de PSIB, Més per Mallorca i el PI. Segons informa Diari de Balears, el govern de dreta i extrema dreta ha aprovat canviar la celebració actual del 31 de desembre pel 12 de setembre. El 31 de desembre, la Festa de l’Estendard –la senyera quadribarrada–, ha commemorat des de sempre l’entrada de les tropes de Jaume I a la Madina Mayurqa almohade i és la data que tradicionalment han celebrat i impulsat els grups mallorquinistes i catalanistes. Va ser el 1997 quan la regionalista Unió Mallorquina va canviar la data al 12 de setembre, que commemora el jurament de les Franqueses per part de Jaume II –aquesta era una data, però, desconeguda de la ciutadania excepte en els cercles acadèmics i sense arrelament social. Pels grups mallorquinistes la decisió de PP i Vox no té altre objectiu que eliminar el simbolisme de catalanitat que té la Diada de Mallorca.

El conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha justificat el canvi pel compromís electoral i el compliment de l’acord de governabilitat amb Vox. El conseller de Vox, David Gil, ha negat que fos un acte d’arbitrarietat política perquè respon, diu, a la voluntat majoritària de la població expressada pels municipis. En aquest sentit, Fuster ha assegurat que el Consell de Mallorca havia consultat el canvi de data als cinquanta-tres municipis de l’illa i que vint-i-vuit hi van estar d’acord, un ha demanat més informació i només un s’hi ha mostrat en contra. No ha explicat quina és la posició dels vint-i-tres restants.

L’oposició titlla els arguments de molt dolents i poc rigorosos, segons informa Vilaweb. El portaveu del PI, Antoni Salas, ha advertit que el suport de vint-i-vuit municipis no és cap consens i ha demanat crear una comissió d’experts amb entitats i la Universitat de les Illes Balears (UIB) per debatre l’afer tenint en compte que les dues dates són importants en la història de l’illa. Jaume Alzamora, de Més Mallorca, ha acusat el govern de prendre una decisió política i ha qualificat els tres informes tècnics presentats pel Consell de simples articles d’opinió. El conseller del PSIB, Javier de Juan, ha criticat que els ajuntaments que hi han donat suport “ni s’han dignat a portar la proposta als plens municipals per a debatre-la amb la resta de grups polítics”.

Abans de la votació, Obra Cultural Balear i Assemblea Sobiranista de Mallorca han defensat la data del 31 de desembre com el dia fundacional de Mallorca i han titllat de postissa la nova data.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.