Política

Política

La protesta contra l’amnistia

Odi des de Coripe a Ferraz

L’aquelarre dretà de linxar el ninot de Sánchez per Cap d’Any a la seu del PSOE evoca l’afusellament del de Puigdemont fa quatre anys a Sevilla

Pel PSOE és delicte d’odi

L’alcalde socialista sevillà va ser imputat i la causa va decaure

Quan la presentadora d’A3 Cristina Pedroche oficiava el seu ritual vuitcentista d’ensenyar el vestit de les campanades de Cap d’Any –“Soc aigua! Soc una onada!”, exclamava–, al carrer Ferraz una marea d’odi iniciava el seu aquelarre dretà al marge del rellotge de la Puerta del Sol i amb un ninot del president Pedro Sánchez convertit en pinyata. La simulació de penjar Sánchez amb una soga al coll era el preludi de la cerimònia de linxament del ninot retransmesa en directe per EDATV, la plataforma ultradretana de Javier Negre acreditada al Congrés com a mitjà de comunicació, i OK Diario. “En 20 segons i sense paraulotes, què li demanes al 2024? Alguna cosa contra l’amnistia?”, va preguntar la reportera María Durán a un dels 300 presents. “¡A tomar por culo Pedro Sánchez! ¡Puta mierda! ¡Pedro Sánchez, hijo de puta!”, responia el manifestant en un dels molts clímaxs de l’aplec convocat per Revuelta, joventuts de Vox. El PSOE hi veu un delicte d’odi i portarà a la justícia uns fets que evoquen l’afusellament d’un ninot de Carles Puigdemont a Coripe (Sevilla) l’abril del 2019 amb motiu de la festa de la crema del Judes.

Des que el carrer Ferraz es va convertir en manifestòdrom dretà i ultradretà en contra de l’amnistia i dels pactes de Sánchez amb ERC i Junts, el PSOE ha viscut escenes de Berlanga i ofenses barroeres com la desfilada de nines inflables del 15 de novembre amb crits d’“Estas son las ministras del PSOE”. El colofó ha estat el Cap d’Any ultra en forma de linxament del ninot de Sánchez que encara avui ni Alberto Núñez Feijóo ni cap dirigent del PP han condemnat de viva veu sense un però, i això és el que enerva el PSOE. “Cal tallar de soca-rel aquesta escalada verbal i física, perquè, si no, què serà el següent? Esperem del PP que s’allunyi definitivament d’aquestes actituds i accions, sense peròs”, exigia el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López. Fonts del PP apunten que la imatge del linxament del ninot a cops de puny i de bastó “no agrada”, però alhora denuncien: “El mateix PSOE que acaba de dir que no li sembla malament en l’àmbit penal que es cremin fotos del rei o la bandera d’Espanya, es mostra indignat per una pinyata amb la cara de Pedro Sánchez”. El PP es refereix al 19 de desembre, quan el ple del Congrés va aprovar –gràcies als 177 vots a favor del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB i Podem– l’admissió a tràmit de la proposició de Sumar –calcada a la registrada ja per Podem el 2018 i el 2021– per reformar el Codi Penal i despenalitzar les injúries a la corona, als sentiments religiosos o a institucions de l’Estat. El PSOE, però, no hi veu contradicció entre el seu vot i portar Revuelta als tribunals per delicte d’odi, i evoca el caldo de cultiu de les paraules de Santiago Abascal a Clarín (“Hi haurà un moment en què el poble voldrà penjar pels peus Sánchez”) o d’Isabel Díaz Ayuso a la tribuna del Congrés quan va dir “fill de puta” al president en plena investidura i després se’n va vantar amb el joc de paraules de “me gusta la fruta”.

Els juristes Joaquim Bosch i Joaquín Urías recorden que odiar no és delicte, i que el delicte d’odi recollit en l’article 510 del Codi Penal és per protegir minories. “Ser mala persona, agressiu, cabró o feixista no és delicte. No necessàriament és tot delicte”, avisa Urías. El 2019 l’alcalde de Coripe, el socialista Antonio Pérez, i la seva regidora de Festes, Irene García, van ser imputats per delicte d’odi per l’afusellament del ninot de Puigdemont, i la causa va ser finalment arxivada. Si algú vol endevinar què pot succeir quan el responsable de Revuelta convocant de l’any nou ultra declari davant de la brigada d’informació de Moratalaz, Coripe pot ser un bon espòiler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.