Economia

Zona Euro

El BCE manté els tipus d’interès en el 4,5%

El Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) ha anun­ciat aquest dijous que manté els tipus d’interès sense can­vis per ter­cera vegada con­se­cu­tiva. El preu ofi­cial del diner con­ti­nuarà així en el 4,5% per a les prin­ci­pals ope­ra­ci­ons de finançament, al 4,75% per a la faci­li­tat mar­gi­nal de crèdit –l’interès al qual el BCE presta diners als bancs a un dia– i al 4% per a la faci­li­tat de dipòsit –la taxa a la qual remu­nera l’excés de les reser­ves a un dia.

El Con­sell de Govern de l’enti­tat ha insis­tit en un comu­ni­cat que està deter­mi­nat a situar la inflació al 2%, que mal­grat un repunt tem­po­ral pels preus de l’ener­gia, manté una tendència a la baixa en la taxa sub­ja­cent, la que no té en compte els preus de l’ener­gia i els ali­ments fres­cos, més volàtils. En aquest sen­tit, ha afir­mat que man­te­nir els tipus d’interès actu­als durant “un període prou llarg, con­tri­buirà de manera subs­tan­cial a aquest objec­tiu”. L’orga­nisme mone­tari ha defen­sat que les con­di­ci­ons res­tric­ti­ves al finançament estan fre­nant la demanda i aju­dant reduir l’incre­ment dels preus, i ha asse­gu­rat les seves “deci­si­ons futu­res” asse­gu­ra­ran que els tipus d’interès ofi­cial es man­tin­guin en nivells “sufi­ci­ent­ment res­tric­tius”.

Els preus a la zona euro van pujar al desem­bre cinc dècimes res­pecte del novem­bre i el 2023 va tan­car amb un aug­ment del 2,9%. En canvi, la taxa sub­ja­cent va caure dues dècimes, al 3,4%, segons l’Euros­tat.

Cap rebaixa abans de l’estiu

A la roda de premsa poste­rior a la reunió del Con­sell de Govern, La pre­si­denta del BCE, Chris­tine Lagarde, ha con­si­de­rat que és “pre­ma­tur” dis­cu­tir reduc­ci­ons del tipus d’interès en els pro­pers mesos i ha cons­ta­tat que no hi ha prou con­sens entre els gover­na­dors dels bancs cen­trals en aquest sen­tit. “Hem d’estar més avançats en el procés de desin­flació abans d’estar segurs que l’objec­tiu d’inflació es podrà asso­lir en el moment ade­quat i de manera sos­te­ni­ble”, ha indi­cat. Però, segons ella, el procés “està fun­ci­o­nant”.

No obs­tant, ha rei­te­rat que veu pos­si­ble una rebaixa de cara a l’estiu, com ja va apun­tar la set­mana pas­sada al Fòrum Econòmic Mun­dial de Davos, a Suïssa, però ha evi­tat con­cre­tar aquesta hipotètica reta­llada.

En tot cas, ha indi­cat que les deci­si­ons de l’enti­tat que diri­geix es basa­ran en l’anàlisi de dades i no pas en horit­zons tem­po­rals, perquè això “seria depen­dre de les dates”. En aquest sen­tit, ha comen­tat que a la pròxima reunió del Con­sell de Govern, pre­vista el 7 març, dis­po­sa­ran de molta més infor­mació sobre l’evo­lució de l’inflació i dels sala­ris per tal de pren­dre noves deci­si­ons.

La pre­si­denta del BCE veu “pro­ba­ble” que es con­firmi l’estan­ca­ment de l’eco­no­mia a la zona euro a l’últim tri­mes­tre de 2023 i pre­veu un crei­xe­ment “dèbil” a curt ter­mini, per bé que els indi­ca­dors apun­ten cap a una millora. Lagarde ha citat les ten­si­ons geo­polítiques a l’est d’Europa i a l’Ori­ent Mitjà com a fac­tors que man­te­nir els preus per damunt del pre­vist. Pel que fa a l’impacte dels atacs hout­his a la nave­gació comer­cial a la Mar Roja, Lagarde ha mati­sat que de moment és “mode­rat”, perquè el trans­port marítim només repre­senta una fracció del trans­port mun­dial total.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.