Societat

estat espanyol

La tragèdia del Tarajal arriba al Comitè de l’ONU contra la Tortura

Una de les víctimes ha denunciat Espanya pels fets registrats el 2014

Fins a quinze persones van morir intentant creuar nedant des de la platja marroquina de Castillejos a Ceuta i 23 dels supervivents van ser “tornats en calent”

Un supervivent de la tragèdia del Tarajal (Ceuta), en què van morir quinze persones quan intentaven arribar nedant de la platja marroquina de Castillejos a la ciutat autònoma el 2014, ha demandat Espanya davant el Comitè de l’ONU contra la Tortura. Quan es compleixen deu anys dels fets, Ludovic, que aleshores tenia quinze anys, reclama que es reobri la investigació. L’aleshores menor no acompanyat explica que agents de la Guàrdia Civil espanyola el van apallissar i van llançar gas lacrimogen contra ell mentre intentava creuar la frontera marítima entre el Marroc i Espanya a Ceuta, segons ha informat aquest dimecres European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR), l’ONG que li dona suport en la demanda.

Ludovic, que va ser detingut i retornat en calent al Marroc juntament amb vint-i-dues persones més, lamenta que els agents hagin quedat impunes. Per la seva banda, l’ONG que li dona suport, amb seu a Berlín (Alemanya) denuncia que la justícia espanyola no hagi escoltat mai els supervivents, informa l’agència Efe. L’organització no governamental, explica Efe, denuncia que no es van identificar els cadàvers, no es va prendre declaració als supervivents, es va impedir a les famílies de les víctimes personar-se en els processos judicials a l’Estat espanyol i les autoritats es van negar a escoltar el testimoni de Ludovic, “ignorant els seus drets com a víctima i arrabassant-li la possibilitat que un jutge espanyol examinés el seu cas”.

El jutjat d’instrucció número 6 de Ceuta va arxivar a final del mes d’octubre de 2019 la causa contra els setze agents acusats de presumptes delictes d’homicidi per imprudència greu i denegació d’auxili per la mort dels migrants que intentaven arribar a Ceuta.

Un any després, recorda Efe, l’Audiència de Cadis va avalar aquesta decisió en afirmar que l’ús del material antiavalots utilitzat aquell dia pels agents va ser “adequat i proporcional” a les circumstàncies i al permès, una sentència que posteriorment va ser ratificada pel Suprem.

El juny de l’any passat, el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el recurs contra l’arxivament de la causa, que encara està pendent de resoldre’s.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.