Societat

estat espanyol

Sense justícia per les víctimes d’El Tarajal deu anys després de la tragèdia

Es compleix una dècada de la mort de quinze persones que intentaven arribar nedant a les platges de Ceuta

El Tribunal Suprem espanyol ha arxivat la causa

Deu anys d’impunitat, sense justícia per les quinze víctimes de la tragèdia d’El Tarajal. El matí del 6 de febrer de 2014, després que unes 250 persones hagués intentat sense èxit entrar a Ceuta saltant la tanca frontera, un grup va intentar passar la frontera nedant, a través de l’espigó fronterer d’El Tarajal. Aleshores, agents de la Guàrdia Civil van disparar-los pilotes de goma i pots de fum amb l’objectiu d’impedir que accedissin a la ciutat autònoma. Quinze persones van morir ofegades i les vint-i-tres que van aconseguir arribar a la platja ceutina d’El Tarajal van ser immediatament tornat a agents marroquins de manera irregular a través de la tanca fronterera, sense tenir en compte si eren potencials demandants d’asil, el que es coneix com a devolucions en calent. Tot i que inicialment setze guàrdies civils van ser investigats i acusats de presumptes delictes d’homicidi per imprudència greu i denegació d’auxili per la mort dels migrants, l’Advocacia de l’Estat va recórrer contra el processament i el jutjat d’instrucció número 6 de Ceuta va arxivar la causa l’octubre de 2019. Un any després, el juliol del 2020, l’Audiència de Cadis va avalar aquesta decisió en afirmar que l’ús del material antiavalots aquell dia pels agents era adequat i proporcional a les circumstàncies i al permès, una resolució que va ser ratificada més tard pel Suprem. L’alt tribunal espanyol tampoc va observar responsabilitat penal en l’actuació dels agents i la causa va ser arxivada el 2022. Tot i la decisió del Tribunal Suprem espanyol, ONG i grups de suport a les víctimes no donen el cas per tancat i continuen batallant per demostrar que hi va haver responsabilitat penal en el cas i es faci justícia. El juny passat el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el recurs contra l’arxivament de la causa, que està pendent encara de resolució, la qual cosa manté viva l’esperança de les famílies de les víctimes.

Deu anys després, la d’El Tarajal continua sent una de les més grans tragèdies frontereres registrades a l’Estat espanyol, només superada per la registrada el 24 de juny de 2022, quan més una trentena de persones van morir quan intentaven saltar la tanca fronterera de Melilla. El cas ha arribat al Comitè Contra la Tortura de l’ONU de la mà de Ludovic, que tenia quan anys quan va ser colpejat i expulsat “en calent” al Marroc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.