Política

estat espanyol

Dos guàrdies civils moren envestits per una narcollanxa a Cadis

El PP i una associació del cos armat retreuen a Grande-Marlaska la manca d’efectius per lluitar contra el narcotràfic

Dos guàrdies civils han mort aquest divendres al vespre quan una narcollanxa ha envestit l’embarcació petita en què viatjaven al port de Barbate, a Cadis. En l’incident també van resultar ferits dos agents, un dels quals en estat greu, però fora de perill. Un dels dos agents morts és de Barcelona i un dels ferits de Terrassa, segons el cos policial.

La Guàrdia Civil ha detingut durant la matinada de dissabte cinc persones per la seva presumpta relació amb la mort de dos agents. Segons el cos armat, els detinguts tenen antecedents en tràfic de drogues i ara se’ls imputa dos delictes d’homicidi i lesions greus a l’autoritat.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va afegir més tard, des de Cadis, que s’havien arrestat tres persones més durant el matí de dissabte. Marlasha va prometre “impunitat zero” per als autors de l’atac.

L’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), però, no ha quedat convençut per les paraules del ministre i ha demanat la dimissió de Grande-Marlaska a qui ha recriminat que “encara no s’hagin donat instruccions perquè les banderes d’Espanya de totes les casernes de la Guàrdia Civil onegin a mig pal” i ha qualificat de “menyspreu” que no s’hagi ordenat el “dol oficial”. També ha reclamat “més efectius” per “perseguir els narcotraficants”.

El succés ha provocat una allau de mostres de condol i també de retrets del PP al govern espanyol. El conseller andalús de Presidència, Interior, Diàleg Social i Simplificació Administrativa, Antonio Sanz, ha exigit que es declari tota la província de Cadis “Zona d’Especial Singularitat” i ha demanat “què ha de passar perquè es doti de mitjans” la Guàrdia Civil. Segons el conseller, l’embarcació utilitzada pels agents morts “no era l’adequada per lluitar contra sis llanxes de narcotraficants”.

El presidentedel PP, Alberto Núñez Feijóo, per la seva part, ha exigit responsabilitats polítiques “al màxim nivell” des de Sarria (Lugo), on s’ha demanat com és possible que Marlaska estigués al matí visitant el camp de Gibraltar i dient que hi ha “un operatiu de seguretat adequat i suficient” i a la nit matessin dos guàrdies civils.

Els reis d’Espanya han lamentat la mort dels dos guàrdies civils, un succés pel qual estan “tremendament apesarats”. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per la seva part, ha traslladat el seu “condol i solidaritat” als agents i ha expressat el seu “enorme agraïment” a la Guàrdia Civil i a la resta de cossos de seguretat de l’Estat en la lluita contra el narcotràfic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.