Política

Estat espanyol

Armengol acusa el PP de creuar “totes les línies vermelles” per “enfangar” la política

L’expresidenta balear defensa la legalitat de la compra de mascaretes del seu govern durant la pandèmia i assegura que ningú els va pressionar

La presidenta del Congrés recorda que ni ella ni cap membre del seu executiu és investigat en el cas Koldo

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha refusat aquest dimarts dimitir, com li demana el PP, i ha defensat la seva actuació i la del govern de les Illes Balears que aleshores presidia en la compra de mascaretes durant la pandèmia de la Covid-19.

En una compareixença a la cambra baixa espanyola, l’expresidenta balear ha acusat el PP de creuar “totes les illes vermelles” en intentar involucrar-la amb el cas Koldo.

“No deixaré que taquin el meu nom ni barregin el meu nom, la meva gestió i la del meu govern a res que s’assembli a la corrupció”, ha avisat.

Armengol ha criticat que el principal partit de l’oposició busqui “enfangar” la política amb iniciatives com la petició de la seva dimissió per “col·laboradora necessària” en la presumpta trama de corrupció per la compra de mascaretes.

En aquest sentit, ha assenyalat que ni ella ni ningú del seu govern està investigat en el cas Koldo ni surt al sumari. “I, per tant, demano responsabilitat al PP, que estigui a l’altura de les circumstàncies, perquè en política no val tot”, ha reclamat. “Defensaré el meu nom, el de meu govern i el d’aquesta institució perquè els ciutadans no es mereixen segons quins espectacles”, ha reblat.

La dirigent socialista ha negat que ni l’exministre de Transports José José Luis Ábalos “ni ningú” la va pressionar o coaccionar a ella o al seu govern per contractar amb l’empresa del cas Koldo o perquè no iniciés posteriorment un expedient de la reclamació. Armengol ha recordat que va ser el govern del PP el qui va deixar caducar la petició de devolució dels diners.

L’expresidenta balear ha afirmat que “tornaria” a actuar com ho va fer en el context en què es va produir, el 2020, quan les administracions no disposaven de material de protecció i el seu govern provava de comprar-lo a la Xina. En aquells mesos, ha recordat, Balears va comprar 40 milions d’euros en material sanitari, i fruit d’això va ser un dels territoris “amb menys mortalitat” de l’Estat.

Ha remarcat que la compra es va fer “legalment, i a decisió dels tècnics i amb tots els contractes fets i intervinguts per la Intervenció General de les Balears, a través de gent seriosa que decidia comprar o no segons el preu i les condicions del material”.

“No deixaré que taquin el meu nom ni barregin el meu nom, la meva gestió i la del meu govern a res que s’assembli a la corrupció”, ha sentenciat..

El PP l’acusa de mentir

El portaveu popular al Congrés, Miguel Tellado, ha afirmat aquest dimarts que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, “ha mentit dient que no està sent investigada” per la compra de mascaretes durant la pandèmia.

En una roda de premsa posterior a la compareixença d’Armengol, Tellado a assenyalat que l’expresidenta balear ha “obviat” que la fiscalia europea sí que la investiga en aquest afer per “tres delictes greus: malversació, prevaricació i tràfic d’influències”. “Qui a vincula amb la trama no és el PP: És la UCO, l’audiència nacional i ara la fiscalia europea”, ha destacat.

Segons ell, l’obertura d’aquestes diligències és “incompatible amb la seva presència al càrrec pel decòrum de la Cambra”. És per això que ha reiterat la petició del seu partit perquè renunciï al càrrec i ha lamentat que avui “perdut l’oportunitat de dimitir”. “La tercera autoritat de l’Estat no pot continuar al capdavant del Congrés. La sortida d’Armengol és avui més urgent”, ha reblat

Tellado també ha criticat que Armengol hagi fet, segons ell, “zero autocrítica” i hagi deixat “més preguntes que respostes” amb la seva compareixença.

En aquest sentit, ha preguntat “per què va trigar més de dos anys en fer la reclamació” o va intentar que la Unió Europea pagués la compra quan, segons ell, sabia que les mascaretes eren defectuoses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.