Focus

El mercat posa a prova la joiera responsable

La firma Majoral s’ha imposat un estricte codi ètic en tota la cadena de valor que una matèria primera tan cobejada tensa

Per a la firma de joieria barcelonina Majoral l’encariment de l’or és, a més d’un problema comptable i econòmic, una font d’incomoditat ètica, que miren d’afrontar com poden. Creada el 1973 per Enric Majoral i Dolors Ballester, la companyia s’ha centrat en la joieria d’autor. Des de fa anys segueixen els postulats de l’economia del bé comú, mantenen un tipus d’organització basada en els equips de treball autogestionats i no hi ha una jerarquia de comandament convencional. Amb relació a la compra d’or, s’han adherit al codi de bones pràctiques del Responsible Jewelry Council i des del 2014 tenen el segell Fairmined, que certifica l’origen responsable de l’or; de fet, el compren a una comunitat colombiana que fan compatible l’extracció del metall amb el cultiu del cafè. Una de les conseqüències és que l’or que compren és més car que el d’altres procedències, i així ho van fer saber d’entrada als seus clients, que van acceptar aquest sobrecost.

Ara, amb la volatilitat de l’or, els preus dels seus productes s’han d’anar ajustant i això els genera un maldecap comptable constant. A més de per no agafar-se els dits, miren de comprar més or de l’habitual per guanyar temps per adaptar els preus. Una de les conseqüències és que a vegades l’estoc d’or s’ha apreciat sensiblement: “Tens la sensació que has especulat sense voler”, diu Francesc Picanyol, gerent de la firma. Però el sentiment es compensa, en certa manera, quan exhaureixen la matèria primera i l’han de comprar i s’ha disparat. En tot cas, Picanyol desaprova que la gent s’acosti a les joies Majoral com una possible font de guanys futura: “Qui vulgui or per invertir, que compri lingots”, diu. La firma catalana vol dibuixar una línia divisòria clara entre la joieria que fa adorns i peces artístiques (més pròpia de casa nostra) i la que fa objectes per acumular riquesa: “Som conscients que l’or és una arma de doble tall.”

Sobre l’activitat extractiva, Picanyol subratlla que hi ha molta mineria artesanal que escapa de les estadístiques i que també poden ser focus de problemes de salut pública: “A Àfrica, l’extracció d’or a petita escala comporta riscos per l’ús del mercuri.” Professionals de la joieria han creat Origen, un grup en favor d’una activitat respectuosa amb el medi ambient i els valors socials.

Atrapar l’or que es perd per l’aigüera
Treballar amb una matèria tan cara obliga a implementar tècniques i tecnologia per reduir al màxim les pèrdues. A Majoral tenen sistemes d’aspiració al taller on confeccionen les joies, filtres a les piques on es netegen les mans i a les màquines on renten la roba dels treballadors, i catifes que recuperen fins la pols d’or més petita. Així han aconseguit reduir el nivell de pèrdues a un 2%. Ara bé, si envien les peces a un taller extern, amb menys cura, aquestes minves poden ser del 10%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.