Política

Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Els bisbes podran autoritzar el culte a les aparicions amb un simple “sense objecció”

Només el Però només el papa podrà declarar que un fenomen és “sobrenatural”

L’església catòlica romana ha deci­dit can­viar, després de 46 anys, les nor­mes per apro­var “apa­ri­ci­ons i fenòmens inex­pli­ca­bles” com a objecte de culte.

El Vaticà ha publi­cat aquest diven­dres un docu­ment d’unes vint pàgines amb “pro­ce­di­ments clars” per posar ordre a aquesta mena de mani­fes­ta­ci­ons d’ori­gen supo­sa­da­ment sobre­na­tu­ral. Les noves regles bus­quen evi­tar fraus i abu­sos, però alhora faci­li­tar l’auto­rit­zació d’aquells cul­tes que no supo­sin cap perill o engany per als fidels.

Les actu­als nor­mes per ava­luar les apa­ri­ci­ons i reve­la­ci­ons, apro­va­des pel papa Pau VI el 1978, exi­gien una decla­ració de “sobre­na­tu­ra­li­tat” o “no sobre­na­tu­ra­li­tat” perquè l’església reco­negués o rebutgés un feno­men. Aquest pro­ce­di­ment exi­gia temps molt pro­lon­gats d’estudi, a vega­des fins i tot de dècades, i sovint l’apro­vació ecle­sial arri­bava massa tard.

Amb el nou regla­ment, l’auto­rit­zació d’un culte no neces­si­tarà la decla­ració de sobre­na­tu­ra­li­tat, que en enda­vant només podrà fer el papa, i n’hi haurà prou amb un sim­ple “nihil obs­tat” (sense objecció) del bisbe perquè l’església auto­ritzi la vene­ració d’una apa­rició.

A més del nihil obs­tat,els bis­bes tin­dran altres pos­si­bles sentències, amb dife­rents mati­sos, sense haver de decla­rar que un feno­men és autènti­ca­ment sobre­na­tu­ral. Els pre­lats també podran con­si­de­rar el cas com a “Prae ocu­lis habe­a­tur” quan hi reco­ne­guin “senyals posi­tius impor­tants” però obser­vin “alguns ele­ments de con­fusió o pos­si­bles perills que reque­rei­xin un curós dis­cer­ni­ment”. Quan hi detec­tin “diver­sos o sig­ni­fi­ca­tius ele­ments pro­blemàtics, però al mateix temps exis­teixi ja una àmplia difusió del feno­men” que “des­a­con­se­lli” pro­hi­bir la vene­ració, els bis­bes tin­dran l’opció de decla­rar el cas com a “cura­tur”.

Si els dub­tes no estan rela­ci­o­nats amb el feno­men en ell mateix, “ric en ele­ments posi­tius, sinó amb una per­sona, família o grup de per­so­nes que en fan un ús impropi”, el feno­men podrà ser decla­rat “Sub man­dato”.

El docu­ment inclou regles per inves­ti­gar els casos i deter­mi­nar “la cre­di­bi­li­tat i bona repu­tació de les per­so­nes que afir­men ser des­ti­natàries d’esde­ve­ni­ments sobre­na­tu­rals” o tes­ti­mo­nis. Aques­tes

Els bis­bes tin­dran la pri­mera paraula per resol­dre aquests casos, però sem­pre hau­ran de con­sul­tar-los amb el Dicas­teri de la Doc­trina de la Fe o el papa, que en última instància poden inter­ve­nir per apro­var-los o rebut­jar-los en qual­se­vol moment. La decla­ració de “sobre­na­tu­ra­li­tat” només la podrà fer el papa.

L’església només ha resolt sis casos d’apa­ri­ci­ons o altres fenòmens inex­pli­ca­bles des del 1950 i des d’ales­ho­res han pro­li­fe­rat mani­fes­ta­ci­ons de culte arreu del món que no han tin­gut res­posta de la jerar­quia eclesiàstica.

El pre­fecte de la Con­gre­gació per la Doc­trina de la Fe, el car­de­nal argenti Víctor Manuel Fernández ha apun­tat que amb aques­tes noves regles es podrà donar una nova res­posta a apa­ri­ci­ons com les de Med­ju­gorje, al sud de Bòsnia, sobre les quals el Vaticà mai ha expres­sat l’opinió, tot i tole­rar les pere­gri­na­ci­ons dels fidels. Fernández, ha pun­tu­a­lit­zat que encara que s’arribi a auto­rit­zar una apa­rició, “els fidels no estan obli­gats a creure-hi”. “Dei­xem lliu­res els fidels”, ha afe­git.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.