Política

Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l’Estat espanyol amb cinc punts d’avantatge sobre el PP

Segons el sondeig els socialistes obtindran entre 21 i 24 eurodiputats, mentre que el Partit Popular en sumarà entre 18 i 20

La coalició d’ERC, EH Bildu, el BNG i Ara Més podria aconseguir entre 2 i 3 representants al Parlament Europeu, i Junts entre 1 i 2

El PSOE guanyaria les eleccions europees del pròxim 9 de juny a l’Estat espanyol amb un 32,8% i un 35,2% del vot, que li permetria obtenir entre 21-24 eurodiputats, fins a sis més que el PP, que amb entre un 27,9% i un 30,2% de les paperetes aconseguiria entre 18 i 20 escons, segons l’enquesta preelectoral del Centre d’Investigació Sociològiques (CIS) publicada aquest dijous.

Així, els socialistes amb la ministra Teresa Rivera al capdavant amb el PP liderats de nou per Dolors Montserrat augmentarien la seva representació respecte del 2019, quan van obtenir 20 i 12 eurodiputats, respectivament.

Per darrere del PSOE i el PP, se situaria el partit d’extrema dreta Vox amb un resultat d’entre el 8,6% i el 10,1% i passaria de tres seients a ocupar-ne cinc o sis. El sondeig preveu la irrupció de Sumar al Parlament Europeu amb quatre escons, que de complir-se el pronòstic significaria l’entrada a l’Eurocambra del candidat de Catalunya en Comú, Jaume Asens, número dos de la llista. Podem també obtindria representació, segons l’enquesta preelectoral, que dona a la formació morada una forquilla màxima del 5,4% del vot i entre dos i tres eurodiputats. Un resultat que implicaria pèrdua de la meitat dels sis eurodiputats obtinguts fa cinc anys en coalició amb IU, però també suposaria el retorn a la primera línia de la política d’Irene Montero.

Pel que fa a la marca Ara Repúbliques, la coalició d’ERC, EH Bildu, el BNG i Ara Més de les illes Balears, el sondeig li dona una forquilla d’entre el 3,9% i el 5% dels vots i podria tenir entre 2 i 3 escons. Això deixaria fora del Parlament Europeu el fitxatge estrella d’ERC, el meteoròleg Tomàs Molina, que ocupa el quart lloc a la llista de la coalició.

La següent candidatura amb més vots és l’agrupació d’electors Se acabó la fiesta, impulsada per l’activista d’extrema dreta espanyolista Alvise Pérez, amb una forquilla d’entre un 2,9% i un 3,8% del vot, que podria tenir entre 1 i 2 eurodiputats. Junts, liderats per Toni Comín i que no es presenta en coalició amb cap altra formació, amb una forquilla d’entre el 2,2% i el 3% de les paperetes, obtindria entre 1 i dos eurodiputats. El CIS dona a Cs entre un 1,8% del vot i un 2,6%, la qual cosa es traduiria amb un o dos eurodiputats. Per una Europa Solidària, la coalició integrada pel PNB, Coalició Canària, Geroa Bai i El PI-Proposta per les Illes Balears, amb entre un 1,1% i un 1,6% de les paperetes, tindria entre zero i un seient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.