Política

política

Bolaños ho fia als jutges

Equipara la suspicàcia d’ERC sobre l’aplicació de l’amnistia i la de Vox

Deixa al CGPJ la sanció per la guia de boicot difosa al correu d’aquest òrgan

Posarà els mitjans legítims per a una ràpida i correcta aplicació?”, exigeix Queralt

El Congrés aprovarà demà la llei d’amnistia i, amb la seva publicació al BOE, arribarà l’hora dels jutges. Després que el 20 de maig els togats rebessin –pel correu electrònic oficial del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)– una guia privada de 126 pàgines (Guía práctica para el planteamiento de cuestiones de inconstitucionalidad y/o prejudiciales europeas sobre la ley de amnistía) ideada per un grup de jutges per boicotejar l’amnistia, el senador d’ERC Joan Queralt va canviar ahir la pregunta oral al ministre Félix Bolaños (Presidència i Justícia) en la sessió de control al Senat per exigir-li si extremarà les garanties del compliment de la llei. “A ningú el sorprendrà escoltar-me de nou dir que el govern dona suport a la tasca que fan els jutges i magistrats d’aquest país quan ho fan amb independència, amb rigor, amb professionalitat i amb excel·lència tècnica. Ho fem quan les pressions o les intromissions venen del món independentista –vostè en deu conèixer algun cas– i també quan venen de la ultradreta. Recordo als bancs del PP que els seus socis de Vox estan amenaçant amb querelles contra jutges que apliquin una llei que serà aprovada democràticament pel parlament espanyol”, responia Bolaños tot donant la cara pels togats quan l’aplicació de la llei quedi a les seves mans en cadascun dels 350 afectats per l’oblit penal.

La llei del només sí és sí ja va ser un tast de com es pot desvirtuar una llei en mans dels jutges per un interès polític, però la guia del boicot enviada a 5.000 jutges per un jutge de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, que és membre de la Plataforma Cívica per la Independència Judicial –contrària a l’amnistia– i alhora tenia accés al correu corporatiu del CGPJ, ha encès totes les alarmes. “Farà el govern honor a les seves obligacions i posarà tots els seus mitjans legítims a l’abast per a la més ràpida i correcta aplicació de la llei d’amnistia?”, exigia el senador Queralt davant l’escàndol dels togats irredempts. Bolaños, però, va fer una defensa gremial dels jutges i va equiparar les suspicàcies de l’independentisme i de Vox. “El que fa la ultradreta, companya del PP en tants governs autonòmics, és amenaçar els jutges amb querelles per prevaricació pel sol fet d’aplicar una llei”, indicava. Pel que fa a la intromissió en un mail oficial, la paradoxa és que Bolaños deixa en mans del CGPJ qualsevol sanció per la difusió del text a través del CGPJ. “La competència disciplinària i sancionadora correspon al CGPJ, que serà el que hagi de determinar si existeix una pressió o una intromissió en la independència judicial”, avisava.

En vigílies de l’aprovació final, el PP torna a imposar que la votació sigui per crida de cada diputat, una pràctica teatral que fins ara no ha restat cap vot (errors cèlebres com el del diputat del PP Alberto Casero votant a favor de la reforma laboral, de fet, no són per crida). “Segur que preferirien votar amb vergonya amagada prement un botó i no alçant-se a l’escó”, sostenia el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado. El recurs al Tribunal Constitucional pot arribar divendres, però Tellado admet que fa càlculs sobre com frenar millor la llei en sintonia amb la justícia. “Estudiarem els terminis que més convenen a l’estratègia de tombar la llei d’amnistia per tenir més efectivitat. I ho farem per la via jurisdiccional, per la via constitucional i per la via de la pressió social que exercim fent sortir milions d’espanyols al carrer”, relatava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.