Economia

economia

Els apartaments turístics generen un impacte anual de 3.000 milions d’euros a Catalunya

Els apartaments turístics catalans aporten al país un impacte econòmic de 2.919.462.490 anuals, dels quals 1.965.129.968 corresponen a la despesa directa que el sector genera en altres àmbits fora de l’allotjament. El sector, a més, genera 10.417 llocs de treball directes i representa el 2,94% del PIB turístic de Catalunya. Així ho conclou l’informe Radiografia dels HUT a Catalunya, presentat ahir per la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), i que ha estat elaborat per l’Institut Superior d’Estudis Turístics (Insetur) de la Universitat de Girona. Pel que fa al volum de pernoctacions en habitatges d’ús turístic (HUT) a Catalunya durant el 2022, s’estima que és de 18.099.623. Gairebé la meitat se situen a la ciutat de Barcelona, que recull uns 8,8 milions de pernoctacions en HUT.

Hi ha tres comarques que superen el milió de pernoctacions anuals en habitatges turístics: l’Alt Empordà, el Baix Empordà i el Tarragonès. Aquestes tres comarques i Barcelona representen tres quartes parts del total de pernoctacions. Segons s’afirma en l’informe, els HUT són el model d’allotjament turístic més sostenible.

L’anàlisi constata que hi ha una diferència de gairebé el 50% de les dades sobre la distribució dels HUT a Catalunya, segons la font que s’utilitzi. Així, l’INE situa el nombre d’habitatges turístics en 45.629, mentre que segons el registre de la Generalitat la xifra arribaria als 102.789. L’estudi assenyala que el registre de la Generalitat recull tota l’oferta potencial però que cal tenir en compte que una part no està activada i, per tant, és una oferta adormida. A més, també hi ha una part de l’oferta que és il·legal. L’estudi destaca que el sector es troba en uns nivells de professionalització força elevats, amb un nombre important d’empreses que gestionen més d’un habitatge turístic.

Quatre zones principals

L’anàlisi recull que l’oferta d’habitatges turístics es concentra sobretot a la ciutat de Barcelona, i a la Costa Brava, la Costa Daurada i la costa de Barcelona. Els HUT a Catalunya, segons assenyala l’estudi, figuren entre les primeres formes d’allotjament del país i han format part del model de l’oferta turística del litoral, abans de l’aparició de les plataformes de comercialització. També diu que una part significativa de l’oferta que abans es comercialitzava en altres canals ha esdevingut HUT i que, per tant, l’oferta global reflecteix tant un procés sobrevingut com un canvi de denominació d’un fenomen més antic.

http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/2423043-l-alt-i-baix-emporda-superen-el-milio-de-pernoctacions-anuals-en-huts.html

2423043



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.