Economia

Economia

L’IPC repunta tres dècimes al maig fins al 3,6% per l’electricitat i els carburants

L’Índex de Preus de Consum estatal encadena tres mesos consecutiu de pujades, segons l’indicador avançat

La inflació subjacent, que no té en compte l’energia i els aliments frescos, es manté i només puja una dècima, fins al 3%

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha repuntat tres dècimes al maig fins al 3,6% a l’Estat, segons l’indicador avançat fet públic aquest dijous per l’Institut d’Estadística (INE),. És el tercer increment mensual consecutiu que experiment la inflació pel que fa a la taxa interanual, és a dir, comparant-lo amb el mateix mes de l’any passat i la que experimenta un augment més elevat des de l’abril del 2023. La pujada s’atribueix a l’encariment dels preus de l’electricitat i a la frenada en la davallada dels preus dels carburants.

Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils com els productes energètics i els aliments frescos, es manté similar, ja que només ha pujat una dècima respecte a l’abril, fins al 3% després de gairebé un any de baixades.

Segons el Ministeri d’Economia, l’increment de la inflació respon a l’anomenat efecte base, “degut a la pujada dels preus de l’electricitat davant les baixades del maig del 2023 i la menor baixada dels preus dels carburants”.

Pel que fa a la taxa de variació mensual del 0,3%, representa una baixada de quatre dècimes respecte de l’abril, quan aquest indicador va situar-se en el 0,7%.

L’INE publicarà a mitjans de juny les dades definitives de l’IPC del maig i aleshores també es coneixeran les xifres per comunitats autònomes. A Catalunya, a l’abril la inflació va augmentar dues dècimes i es va situar en el 3,3% interanual impulsada pel preu de l’habitatge i l’alimentació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.