Economia

Les comarques gironines rebran 360 milions d’euros de fons europeus

La demarcació de Girona rebrà 360 milions d’euros de fons europeus Next Generation que es distribuiran entre 8.400 beneficiaris. En concret, aquests recursos s’han adjudicat a 1.604 empreses (el 97% de les quals són pimes), 115 corporacions locals, 6.576 particulars, 114 entitats sense ànim de lucre, 33 centres de recerca i/o formació i 12 entitats del sector públic de la vegueria.

El 36% de l’import captat per les entitats i particulars de Girona s’ha assignat a empreses (130,2 milions) i el 40% (143,4 milions) a corporacions locals. Aquests últims fons destinats als ens locals revertiran a la societat en forma de licitacions per contractar serveis i executar projectes d’interès comunitari. Per tant, no només serviran per millorar les infraestructures i els serveis públics locals, sinó també per estimular l’activitat econòmica dels municipis de la vegueria. El 7% s’ha adjudicat a centres de recerca i/o formació (26,5 milions), les entitats sense ànim de lucre han absorbit un altre 7% (23,2 milions) i els particulars, amb un total de 33,3 milions, s’emporten el 9% dels recursos compromesos a la demarcació.

La consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, ha donat a conèixer aquestes dades durant una visita a l’empresa Sarval Bio-Indústries, a Sant Joan les Fons, i ha explicat que es poden trobar al visor interactiu que el Departament d’Economia i Hisenda ha posat a disposició de la ciutadania per facilitar informació actualitzada de l’impacte real dels fons Next Generation a Catalunya.

La nova eina, que s’actualitzarà periòdicament, permet consultar com s’han distribuït aquests recursos al territori, a través de convocatòries, licitacions i concessions directes realitzades tant per la pròpia Generalitat com pel govern espanyol.

Beneficiaris

Entre les empreses beneficiàries de fons Next Generation a les comarques gironines destaquen Splinter Energia i Sarval Bio-Indústries, que han captat 4,2 i 3,4 milions, respectivament, per instal·lar calderes de biomassa; Noel Alimentària (3,1 milions per a la millora de la competitivitat i la transformació sostenible del sector càrnic); LC Paper 1881 (2,1 milions per reduir el consum de matèries primeres verges); o Hipra Scientific, que s’ha adjudicat 2 milions per a la investigació d’una nova vacuna per a la malaltia respiratòria humana.

De les 115 corporacions locals, cal remarcar els 5,9 milions compromesos amb l’Ajuntament de Lloret de Mar per a la Residència de la Gent Gran i Centre d’Atenció Diürna i els 3,1 milions que l’Ajuntament de Girona destinarà al carril bici entre Girona i Vilablareix, a la creació de dues zones de baixes emissions, a l’adquisició d’autobusos elèctrics i a l’ampliació del sistema públic de lloguer de bicicletes. La Universitat de Girona és el centre de recerca que s’ha adjudicat més ajuts (17,3 milions), 3,7 dels quals dedicarà a la formació de joves doctors, a la requalificació del professorat universitari funcionari i a l’atracció de talent. La Fundació Els Joncs ha obtingut 2,4 milions per a un projecte residencial per a persones amb discapacitat intel·lectual.

En la distribució per àmbits, el 60% dels recursos adjudicats a les comarques gironines es concentren en el turisme (58,5 milions), seguit de la mobilitat urbana (57,3 milions), les energies renovables (52,4 milions) i la rehabilitació d’edificis (44,2 milions). L’altre 40% es reparteix entre els sectors de les cures i la inclusió (32,4 milions), la indústria (30,4 milions), i la ciència (22,3 milions), entre altres.

Sobre l’amnistia

Sobre la votació favorable a la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats d’aquest dijous, Natàlia Mas Guix ha destacat, segons exposa l’Acn, que suposa un “dia històric” i considera que es tracta d’una llei “imprescindible per avançar cap a l’autodeterminació”. També ha volgut recordar “tota la gent que s’ha deixat la pell” perquè el text tirés endavant i s’hagi acabat aprovant a les corts espanyoles. La consellera també ha tingut paraules d’agraïment als que han estat “durant tants anys perseguits injustificadament perquè el que es va fer no era delicte”. La consellera ha celebrat el que és “un gran dia” i posa el focus en el proper pas que ha de ser la possibilitat de celebrar un referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.